Neverovatno: Indijska vlada platila 700.000 funti pisma koja dokazuju da je Mahatma Gandi bio gej

Izvor: S media, 14.Jul.2012, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatno: Indijska vlada platila 700.000 funti pisma koja dokazuju da je Mahatma Gandi bio gej

Godinu dana nakon objave kontroverzne biografije Mahatme Gandija u kojoj autor tvrdi da je Gandi biseksualac koji je napustio ženu i otišao da živi sa bodibilderom Jevrejinom iz Nemačke, indijska vlada je, samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da se nađu na aukciji, kupila kolekciju pisama koja su dvojica muškaraca razmenjivala.

Indija je za pisma platila oko 700.000 funti. Pisma pokrivaju razdoblje Gandijevog boravka u Južnoj Africi, njegov povratak u Indiju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i sukob sa porodicom.

Aukcija je trebalo da bude održana u londonskom Sotbiju u utorak, ali je otkazana u poslednjem trenutku.

Dokumenti će biti arhivirani u nacionalnoj arhivi u Nju Delhiju.

Pisma su pripadala rođacima Hermana Kalenbaha, Jevrejina rođenog u Nemačkoj, koji je emigrirao u Južnu Afriku gde je postao bogati arhitekta. Tamo ga je Gandi i upoznao 1904. godine.

Biografija koja kompromituje Gandija

Prošle godine, u biografiji "Velika duša: Mahatma Gandi i njegova borba s Indijom", autora Džozefa Leliveda, detaljno je opisana Gandijeva veza s Kalenbahom.

Leliveld tvrdi da je vođa pokreta za nezavisnot Indije bio duboko zaljubljen u Kalenbaha. Iako u knjizi Gandija nije izričito nazvan biseksualcem, Gandijeva domovina Gujarat zabranila je biografiju zbog uvrede ocu domovine.

Većina pisama, koja datiraju iz razdoblja od 1905. do 1945, poslala je njegova porodica, prijatelji i verni sledbenici, ali se u tom svežnju pisama nalazi i 13 pisama od Kalenbaha.

Tiču se Gandijevih ranih političkih kampanja i bolesti njegove žene Kasturbe.

“Ne želim više biti ljut na nju. Tako je slatka. Danas je pojela nešto grožđa, ali opet je bolesna. Čini mi se da postepeno propada”, Gandi je napisao u jednom pismu.

U drugom, napisanom pre puta u Južnu Afriku, Gandi je napisao: “Sve pišem dok čučim i jedem prstima. Ne želim izgledati neobično u Indiji.”

Istorija poznanstva

Indijski istoričar Ramhandra Guha otkrio je pisma u kući Kalenbahove rođake Ise Sarid.

Gandi i Kalenbah postali su prijatelji nakon susreta u Johanesburgu 1904. godine.

Među najzanimljivijim je desetak pisama koja su napisali Gandijevi sinovi, a koja otkrivaju detalje života u Indiji, posebno nakon Gandijevog povratka otkada je počeo da živi povučeno.

Indija se u prošlosti žestoko protivila aukcijskim prodajama Gandijevih stvari zbog, kako kažu, uvrede upućene čoveku koji se odrekao svega materijalnog.

Sotbi je pre aukcije procenio da će pisma biti prodata za iznos između 500 i 700 hiljada funti.

Prilikom objavljvanja prošle godine biografija je izazvala brojne kontroverze.

Kako u njoj stoji, Gandi je navodno rekao Kalenbahu "da je potpuno preuzeo njegovo telo", i da je to "ropstvo s osvetom".

Gandi i Kalenbah su zajedno živeli dve godine u kući koju je izgradio Kalenbah, zaklevši se na "ljubav kakvu svet nije video".

Gandi je u trinaestoj godini oženio 14-godišnju Kasturbai Makanji koja mu je rodila četvoro dece. Kako tvrdi Leliveldijeva biografija, Gandi je 1908. godine otišao od žene kako bi živeo s Kalenbahom.

U jednom trenutku Gandi mu je napisao: “Tvoj portret, jedini koji imam, stoji na polici iznad kamina u spavaćoj sobi. Polica se nalazi nasuprot kreveta.”

Iako nije razjašnjeno zašto, Gandi je napisao da ga vazelin i pamučna vata konstantno podsećaju na Kalenbaha. Sebi je dao nadimak Gornja kuća, a svom ljubavniku Donja kuća, i zakleo se Kalenbahu da neće sa požudom gledati ni jednu ženu.

“Ne mogu zamisliti stvar užasnu poput snošaja muškarca i žene” kasnije mu je rekao.

Dvojac se razišao 1914. godine kad se Gandi vratio u Indiju, a Kalenbahu ulazak u Indiju nije bio dopušten zbog Prvog svetskog rata.

Kasne 1933. godine napisao je pismo u kojem ističe svoju večnu strast i naziva svoju bivšu ženu "najotrovnijom ženom koju je ikada upoznao".

(jutarnji.hr)

Foto: Jutarnji printscr
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.