PDV još uvek po starom

Izvor: RTS, 05.Jan.2011, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PDV još uvek po starom

PDV na računare, južno voće i hotelske usluge iznosiće osam odsto do novog glasanja o izmenama Zakona o PDV-u. Poslanici priznaju grešku, izvinjavaju se i prebacuju odgovornost jedni na druge.

Porez na dodatu vrednost na računare i računarske komponente, južno voće i na usluge smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, domovima i kampovima naplaćivaće se do daljnjeg po stopi od osam odsto.

Predsednik  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Boris Tadić vratio je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje i glasanje, zbog neusaglašenosti sa usvojenim budžetom Srbije za 2011. godinu.

Pred poslanicima će se tako ponovo naći predlog tog zakona, kao i svi amandmani koji su podneti na taj predlog zakona.

Pitanje je, međutim, kako je došlo do toga da skupština u istom danu usvoji dva zakona koji su u suprotnosti jedan s drugim. Stranka G17 plus za proceduralnu grešku krivi kolege iz Demokratske stranke.

"Loša koordinacija između poslaničkih grupa, loš rad Vlade u smislu da su nas poslednjih dana Nove godine zatrpali zakonima, dali jedan predlog, a posle u dogovoru sa nama menjali predloge izazvalo je opšti haos", rekao je Vlajko Senić iz G17 plus.

Demokrate najavljuju da će greška biti ispravljena krajem januara i uveravaju da se više neće ponoviti.

"Prosto, potkrala se jedna tehnička greška, mi smo usvojili budžet zahvaljujući onome što smo imali kao amandman na hotelske usluge, smeštaj i gledali smo da to bude u ravnoteži", kaže Branka Ljiljak iz DS-a.

I dok u stručnoj službi Skupštine potvrđuju da ni demokrate, ni G17 plus nisu podneli amandmane u skladu sa procedurom, opozicija kritikuje nemar vlasti.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić kaže da krivca ne treba tražiti u skupštinskim službama ili poslanicima vladajuće većine, nego u Vladi.

"Vraćanje zakona u proceduru i ponovno glasanje o njemu će proizvesti troškove radnih sati u nekom novom zasedanju, a moglo je bez ikakvih troškova, da je samo vladajuća većina bila dovoljno otvorena za amandman SNS, Lige ili bilo koje druge stranke", kaže Jorgovanka Tabaković iz SNS-a.

Ipak, i opozicija je propustila priliku da na vreme ukaže na neusklađenost zakona.
Pogledaj vesti o: PDV na računare

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.