Jovini pčelari iz Kikinde proizveli 200 kilograma meda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2019, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jovini pčelari" iz Kikinde proizveli 200 kilograma meda

Da je pčelarstvo popularno zanimanje i da drži pažnju i najmlađima, govori nam i sledeća priča iz Kikinde. Već četiri godine, učenici Osnovne škole "Jovan Popović" u tom gradu, deo su pčelarske sekcije, kroz koju prolaze sve segmente ovog posla.

Iako je raspust, članovi sekcije "Jovini pčelari" iz Kikinde ne odmaraju. Obilazili su pčelinjake, brinuli o 15 rojeva i sada su došli i do krajnjeg, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najslađeg cilja. Vrcanje meda nije lako i pravila i procedura se moraju ispoštovati. Počinje se od otvaranja kapsula, a potom se prelazi i na samo vrcanje, objašnjava nam Marko Grbić.

"Ovo je vrcaljka, u koju stavljamo ramove, koje smo prethodno otklopili. Nju vrtimo i med se lepi na zidove, pa iscuri na dno", kaže Marko.

Pčelarska sekcija ponos je kikindske Osnovne škole "Jovan Popović". Već četiri godine se vredno radi i strepi od svih potencijalnih opasnosti, koje ni ove godine nisu izbegnute u Kikindi, istakla je direktorica škole Jelena Krvopić.

"Svedoci smo nemilih događaja, ove godine su pčelari u Kikindi pretrpeli velike gubitke. "Jovine pčelice" su i to preživele. Koliko ćemo meda dobiti, ne znam. Osmesi govore da se očekuje dosta toga", dodaje ona.

Tokom četiri godine, deca su od kikindskih pčelara naučila mnogo. Posebno je važno što oni pokazuju interesovanje za svaki segment ovog posla, kaže predsednik Udruženja pčelara Kikinda Saša Čolak.

"Prestali su da se plaše pčela, navikli su na pčelinje ubode, čak imaju i manje straha od nekih starijih pčelara. Osim toga što su se privikli pčelama, već polako shvataju i sam značaj pčelarstva. Neka deca već i razmišljaju da će se u budućnosti, bližoj ili daljoj, baviti ovim poslom, što je i bio jedan od ciljeva", veli Čolak.

Na samom kraju vrcanja, rezultat nije izostao. Od 15 košnica, koliko sekcija ima, proizvedeno je oko 200 kilograma meda. Ova poslastica, kroz nekoliko nedelja, biće deo školske užine, koja se, baš uz pomoć pčelarske sekcije, u ovoj školi ne plaća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.