Vođa „Obraza” pred istražnim sudijom

Izvor: Politika, 12.Okt.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođa „Obraza” pred istražnim sudijom

Mladen Obradović označen kao kolovođa nasilnog ponašanja na javnom skupu

Mladen Obradović, vođa ultradesničarske organizacije „Obraz”, priveden je juče na saslušanje dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu. Zahtevom za sprovođenje istrage koje je podnelo Više javno tužilaštvo u Beogradu, Obradović se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tereti za krivično delo nasilnog ponašanja na javnom skupu, a označen je kao kolovođa. Za delo koje se Obradoviću stavlja na teret zaprećena je kazna od tri do 12 godina zatvora. Obradović je uhapšen u nedelju i tom prilikom kod njega je nađen spisak osoba koje je trebalo da rukovode neredima u Beogradu.

Podsetimo, nekadašnji republički tužilac Slobodan Radovanović podneo je prošle godine Ustavnom sudu inicijativu za zabranu „Obraza”. U pomenutom dokumentu, između ostalog, navodi se da je RJT „uočilo organizaciju ’Obraz’ kao uzročnika brojnih incidenata u kojima su njeni pripadnici, pridržavajući se Osnovnih načela i Saopštenja organizacije, na razne načine povređivali Ustavom garantovana ljudska prava”.

Stavovi pristalica „Obraza“ su opšte poznati, ali najjasnija poruka sa internet stranice ove organizacije glasi: „Za one koji se ne pokaju neće biti ni božje, ni ljudske milosti. Srpski neprijatelji biće iskorenjeni i kažnjeni. Ubij pedera, zakolji Šiptara, nož, žica, Srebrenica, a Ratko Mladić biće komandant Vojske Republike Srbije“ , navodi se u inicijativi.

Činjenica je, navodi se, da se pripadnicima organizacije „Obraz“ na osnovu prekršajnih prijava pripisuje izazivanje nemira na javnim mestima, širenje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Članovi organizacije pozivaju na nasilje, naročito na Internetu putem saopštenja, i to „predstavlja protivustavno delovanje koje se sastoji u ugrožavanju bezbednosti i ustavnog uređenja”.

„Kratak pregled pojedinih incidenata koji su rezultirali povredom različitih građanskih prava garantovanih Ustavom Republike Srbije pokazuje da se načela i principi okupljanja članova organizacije ’Obraz’ kose sa osnovnim principima kojima se garantuje sloboda govora i udruživanja”, navodi se u inicijativi.

Na demonstracijama povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova u Novom Sadu, navodi se u inicijativi, pristalice organizacije „Obraz“ su uzvikivale parole: „Čanak pod nož, ustaše, ustaše“ upućene pripadnicima hrvatske nacionalnosti, ali i drugih koji ne dele njihove stavove i opredeljenja.

„U sastav svojih članova primaju pripadnike neonacističke organizacije ’Nacionalni stroj’ čiji su pripadnici osuđivani za nasilje i izazivanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti zbog nasilnog upada na jednu antifašističku tribinu i napada na njene učesnike u Novom Sadu. Pripadnici organizacije ’Obraz’ javno paradiraju pokazujući svoj ponos što neguju srpsku tradiciju i kulturu kako je oni shvataju, a istovremeno negiraju to isto pravo pripadnicima istopolno orijentisanih građana. Ovo pokazuje da su pripadnici organizacije ’Obraz’ svesno sebe stavili van zakona i pre podnošenja ove inicijative”, navodi se u inicijativi.

M. Derikonjić

-------------------------------------------

Istrage protiv izgrednika

Viši sud u Beogradu pokrenuo je do juče istragu protiv 71 lica zbog nasilničkog ponašanja tokom nereda u nedelju u Beogradu, od kojih je za njih 66 određen pritvor do mesec dana.

U saopštenju Višeg suda navodi se da je istražni sudija saslušao 71 privedeno lice i protiv njih doneo rešenje o sprovođenju istrage zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Takođe, istražni sudija je protiv 66 osumnjičenih lica doneo rešenje o određivanju pritvora do mesec dana, dok su ostali osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode, navodi se u saopštenju.

-------------------------------------------

Danas nastavak suđenja za paljenje džamije

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu danas će biti nastavljen postupak protiv 20 okrivljenih za paljenje Bajrakli džamije u centru Beograda u noći između 17. i 18. marta 2004. godine. Do sada je na glavnom pretresu saslušano 12 okrivljenih, a početak glavnog pretresa odlagan je nekoliko puta jer nije bilo procesnih pretpostavki da se on održi.

objavljeno: 13.10.2010.
Pogledaj vesti o: Organizacija Obraz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.