USS: O ekstremistima do kraja 2010.

Izvor: B92, Tanjug, 15.Sep.2010, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USS: O ekstremistima do kraja 2010.

Beograd -- Odluke o ukidanju desničarskih organizacija Nacionalni stroj, Pokret 1389 i Obraz još nema iako je pre godinu dana podnet zahtev Ustavnom sudu.

Tačnije, dve godine je prošlo od podnošenja zahteva za zabranu desničarske organizacije Nacionalni stroj, a zabrana Obraza i Pokreta 1389 zatražena je pre godinu dana.

Sud raspravlja i o ukidanju nekih navijačkih grupa. Ali odluke još nema.

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić za B92 najavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se javna rasprava o navijačima može očekivati najkasnije u novembru, a o desničarima do kraja godine.

Dok se čeka odluka o zabrani, desničarske organizacije se udružuju i jačaju.

Naši i 1389 potpisali su sporazum o, kako su naveli, zajedničkom delovanju, a besposleni nisu ni predstavnici Obraza koji pretećim grafitima izražavaju svoj stav o Paradi ponosa.

Napad na novinara Teofila Pančića jedan je od poslednjih u nizu ekstremnih obračunavanja sa neistomišljenicima.

Bosa Nenadić uverava javnost da je razmatranje zabrane desničara i navijača za Ustavni sud prioritet.

"Da sud tako i postupa može se videti u našim planovima rada, na tim planovima se stalno radi. Prema tome, nisu oni stavljeni sa strane, ali postupak je složen. Rad na ovim predmetima je pokazao da su bili nužni još brojni dokazi koja sudu nije priložena, nego je sud morao da je pribavlja od nadležnih organa", kaže predsednica Ustavnog suda.

Još jedan problem, kaže Bosa Nenadić, je i taj što je u međuvremenu izabrano novih šest sudija koje sada treba da se upoznaju sa predmetom.

Ipak, uskoro se može očekivati javna rasprava o navijačima, na koju će biti pozvana i stručna javnost.

"Ja se nadam da će to biti kraj oktobra, početak novembra, ipak se mora ostaviti to i za javnu raspravu. Za desničare, oni su takođe u planu rada i ja se nadam da će sudije izvestioci takođe izaći sa predlozima za javnu raspravu", objašnjava Bosa Nenadić.

Ona ne misli da Sud na čijem je čelu sporo radi i dodaje da se u nekim zemljama ovim pitanjima bave redovni sudovi ili nadležna ministarstva.

"Molim vas, to što Ustavni sud nije doneo odluku po zahtevu Tužilaštva, nije prepreka a ni opravdanje da nadležni preduzimaju mere i da sankiconišu. Što se tiče ovog suda, može mu se zameriti da radi kao dragstor a ne kao Ustavni sud, on se javlja samo u izuzetnim situacijama", smatra Nenadićeva.

Inače, eventualnom odlukom Ustavnog suda o zabrani desničarskih grupa i navijača te organizacije brišu se iz registra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Javna rasprava o ekstremnim navijačkim grupama u novembru

Izvor: Blic, 15.Sep.2010

Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić najavila je danas da bi javna rasprava o zabrani ekstremnih navijačkih grupa trebalo da bude održana najkasnije u novembru, a ekstremenih desničarskih organizacija krajem godine..."Razmatranje predloga za zabranu desničara i navijača je prioritet za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.