Tužilac traži zabranu 1389

Izvor: B92, 22.Jun.2011, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac traži zabranu "1389"

Beograd -- U Ustavnom sudu Srbije održana je javna rasprava o predlogu republičkog javnog tužioca za zabranu rada Pokreta 1389.

Zamenica republičkog javnog tužioca navodi da taj pokret treba zabraniti jer njegovo delovanje karakterišu nasilje, netolerancija, međunacionalna netrpeljivost i političko nasilništvo.

Punomoćnik Pokreta "1389" Goran Petronijević je naveo da je taj pokret najveći deo svojih aktivnosti ispoljio "u zaštiti ustavnog poretka" Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Petronijević smatra da je zahtev za zabranu pokreta zapravo inicijativa nekih nevladinih organizacija.

Zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje, Slobodan Radovanović je u svojstvu republičkog javnog tužioca 25. septembra 2009. podneo Ustavnom sudu predlog za zabranu rada udruženja gradjana "Otačastveni pokret Obraz" i "1389".

Direktor JUKOM-a Milan Antonijević kaže za B92 da, kada se revidira odluka tužilaštva o pokretu "1389" ili kada se pogleda lista incidenata koju je taj pokret organizovao, kao i postupci koji se vode protiv pripadnika "1389", postaje jasno da sud može doneti odluku o zabrani.

"Naročito ako se ima u vidu da je Ustavni sud imao takvu volju i kada je reč o organizaciji 'Nacionalni stroj'. Ne sumnjam da će sud na sličan način postupiti i u ovom slučaju", smatra on.

Na pitanje zašto se toliko dugo čekalo na rasravu o ovoj organizaciji, pogotovo što je zahtev tužilaštva star oko dve godine, Antonijević kaže da je u pitanju nepostojanje političke volje, koja se pojavljuje tek nakon vrlo jasnih akcija organizacije "1389" i "Obraza", a koje su bile usmerene protiv većeg broja građana i većeg kršenja ljudskih prava.

"To je dovelo do toga da se politička volja promeni i da se više ne pruža podrška ovim organizacijama. Podsetiću da su ranije ove organizacije bile finansirane i od strane pojedinih javnih preduzeća, imale su prilično jaku političku podršku iz stranaka koje su tada bile u vladi Srbije i to je sve govorilo da USS, koji nažalost u Srbiji prati puls politike nije bio dovoljno jak da donosi takvu odluku", kaže Antonijević.

On se nada da će USS voditi paralelan proces, kada je u pitanju zahtev za zabranu rada organizacije "Obraz", odnosno da neće, kao u slučaju sa zabranom "Nacionalnog stroja", čekati da se taj proces okonča pa da se pokrene rasprava o zabrani "1389".

Podsetimo, Ustavni sud zabranio je početkom juna neonacističkoj organizaciji "Nacionalni stroj" da deluje, promoviše i širi svoje programske ciljeve i ideje, utvrdivši da je tajno udruženje čije je delovanje zabranjeno saglasno Ustavu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U S S raspravljao o "Pokretu 1389" (VIDEO)

Izvor: S media, 22.Jun.2011

Ustavni sud Srbije održao je danas javnu raspravu po zahtevu Tužilaštva za zabranu "Pokreta 1389". Tužilaštvo: Predlog osnovan, 1389: Nema dokaza. ..Republičko javno tužilaštvo smatra da je delovanje "Pokreta 1389" suprotno Ustavu zbog čega bi tu organizacuju trebalo zabraniti, dok punomoćnici...

Nastavak na S media...

Ultra-desničari "1389" pred Ustavnim sudom Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jun.2011

Nakon zabrane organizacije “Nacionalni stroj”, pred Ustavnim sudom Srbije našla se i organizacija “Pokret 1389”, čije je delovanje u proteklom periodu, zajedno sa drugim ultra-desničarskim grupacijama obeležilo nasilje

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.