Sever Kosova: Obustaviti podršku, sačuvati obraz

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2010, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sever Kosova: Obustaviti podršku, sačuvati obraz

BEOGRAD - Strategija šefa Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta za severno Kosovo, u koju je Tanjug danas imao uvid, podrazumeva podršku "međunarodne zajednice" u direktnom vezivanju evropske perspektive Srbije za smanjenje podrške Beograda "paralelnim strukturama" na severu pokrajine.

Nacrt Strategije pripremljen je, kako je navedeno, zajedno sa privremenom vladom u Prištini, a zamišljen je kao deo procesa decentralizacije na Kosovu i Metohiji, s ciljem da se preuzme kontrola >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nad severnim delom Kosovske Mitrovice.

Obustaviti podršku, sačuvati obraz

"To treba učiniti uz rešenje po kome će Beograd sačuvati obraz, ali i smanjiti i konačno obustaviti svoju podršku paralelnim strukturama, uz istovremeno približavanje Srbije EU", navodi se u nacrtu Fejtovog dokumenta.

Od vlasti u Beogradu, takođe, kako predviđa dokument, na isti način treba iznuditi da prestanu da obeshrabruju Srbe na Kosovu da glasaju na izborima koje raspisuje Priština.

Tvorci dokumenta računaju s tim da će predstojeća odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova biti dvosmislena i da će zvanični Beograd neminovno, na ovaj ili onaj način, nakon nje promeniti politiku u vezi sa Kosovom.

"Sa jedne strane, Beograd može i dalje da nastavi sa konfrontacijskom politikom koja naizgled ima za cilj podelu Kosova, kao i vršenje pritiska za neku vrstu novih pregovora, ili bi mogao da upotrebi odluku MSP kao osnovu za smanjenje svoje podrške paralelnim strukturama i radu sa međunarodnom zajednicom", navodi se u dokumentu.

Dodaje se da je za decentralizaciju severne Mitrovice potrebno dati podsticaje lokalnim Srbima za učešće u "legitimnim institucijama Kosova".

"Međunarodna zajednica mora da osigura da Beograd zauzme bar neutralan stav u pogledu decentralizacije na severu i da se uzdrži od mešanja u proces", stoji u dokumentu.

Ozakoniti paralelnu administraciju

Nacrtom se zahteva da Vlada Kosova i međunarodna zajednica pojačaju vladavinu prava, pozabave se pitanjem uprave i poboljšaju socijalnu i ekonomsku situaciju na severu.

"Euleks treba da poveća svoju vidljivost i prisustvo na severu i otvori kancelariju. S tim u vezi treba povećati i napore u borbi protiv mreže organizovanog kriminala na severu, kao i poboljšati funkcionisanje suda u severnoj Mitrovici", dodaje se u nacrtu Strategije.

Dokument predviđa i da će "ponovno uspostavljanje carine biti olakšano nakon normalizacije prisustva Euleksa na terenu".

Vlada Kosova ističe da bi do opipljivog napretka trebalo da dođe do sredine 2010. godine.

Povodom izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kosovska vlada ističe da bi trebalo sprovesti anketu kada da se održe ti izbori, dok bi nakon izbora trebalo zatvoriti Prelazna tela.

"Vlada Kosova i međunarodni akteri ne bi trebalo da ozakone paralelnu opštinsku administraciju, ali bi trebalo izbegavati predstavljanje učešća kosovskih Srba u novoj vlasti kao prihvatanje nezavisnosti", dodaje se u dokumentu.

Predviđeno je i osnivanje Kancelarije lokalne zajednice u severnoj Mitrovici.

Prema Nacrtu Strategije vlade Kosova i Pitera Fejta, za 9. februar 2010. godine predviđeno je otvaranje lokalne kancelarije u Bošnjačkoj Mahali, a za 30. mart osnivanje prvog Savetodavnog veća u severnim opštinama.

Kao moguće vreme izbora za novu opštinu na severu Mitrovice načelno se pominje jesen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.