Privedene vođe „Obraza” i „1389”

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 20.Sep.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privedene vođe „Obraza” i „1389”

Policija juče u Beogradu uhapsila 35 osoba zbog pokušaja okupljanja uprkos zabrani

Beogradska policija je juče privela 35 osoba koje su, uprkos zabrani okupljanja, pokušale da organizuju skupove na pojedinim mestima u gradu. Među uhapšenima su Mladen Obradović, iz organizacije „Obraz”, kao i Miša Vacić, iz udruženja „Srpski narodni pokret 1389”. Utvrđivanje njihove krivične >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ili prekršajne odgovornosti je u toku, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije. Policija je kod privedenih osoba pronašla jedan „bokser”, tri dimne kutije i dve navijačke baklje, dok je u Zmaj-Jovinoj ulici, u neposrednoj blizini Filozofskog fakulteta, otkrivena veća količina kamenja ofarbanog crvenom bojom. Aktivisti desničarskih organizacija privedeni su u Policijsku stanicu Stari grad. Takođe, dežurni sudija za prekršaje u Beogradu izrekao je juče predsedniku Upravnog odbora udruženja „Srpski narodni pokret 1389” Radojku Ljubičiću kaznu od 30 dana zatvora zbog nepoštovanja zabrane odražavanja skupa tog udruženja na platou Trga Republike.

Iako je policija zabranila sva okupljanja u centru grada iz bezbednosnih razloga, pripadnici udruženja „Naši” i „Srpski narodni pokret 1389” pokušali su oko osam časova ujutru da se okupe na platou ispred Filozofskog fakulteta i postave vozilo sa ozvučenjem, ali su u tome osujećeni. Manja grupa pristalica ovih udruženja je oko 11 časova prošetala Knez-Mihailovom ulicom i nakratko zastala kod platoa ispred Filozofskog fakulteta. Pripadnike desničarskih organizacija su na platou ispred Filozofskog fakulteta legitimisali policajci u civilu, a u celoj Knez-Mihailovoj ulici, na Trgu Republike, Obilićevom vencu, kod Studentskog parka i hotela „Moskva” bile su raspoređene jake snage interventne brigade beogradske policije. Simpatizeri „Obraza” i „Pokreta 1389” su oko podneva pokušali da se okupe i ispred hrama svetog Save, ali ih je policija u tome sprečila.

Kako je Tanjugu izjavio direktor policije Milorad Veljović, pojačano prisustvo policije na beogradskim ulicama juče je bilo neophodno iz bezbednosnih razloga.

„U interesu svih građana Srbije nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje na ulicama Beograda”, poručio je Veljović naglasivši da će protiv svih koji narušavaju javni red i mir biti preduzete sve zakonske mere.

Organizatori „Povorke ponosa”, posle odluke policije da iz bezbednosnih razloga ne dozvoli da se ova manifestacija održi u centru Beograda, otkazali su za juče najavljeno okupljanje, iako je Vlada Srbije odobrila njeno organizovanje uz preporuku organizatorima da se skup održi na platou ispred Palate „Srbija”.

M. Albunović

--------------------------------------------------

Istraga protiv napadača na francuske navijače

Okružno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je juče zahtev za sprovođenje istrage i određivanje pritvora protiv osoba osumnjičenih za svirep i brutalan napad na francuske državljane koji se dogodio prošlog četvrtka. Kako je portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao Tanjugu, zahtevom za sprovođenje istrage osumnjičenima se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo u pokušaju, za koje je Krivičnim zakonikom Srbije predviđena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Zdravstveno stanje Brisa Tatona (28), Francuza kome su huligani naneli povrede opasne po život, stabilno je, ali je on još životno ugrožen i nalazi se na intenzivnoj nezi. Taton je u dane vikenda dva puta operisan zbog teške povrede najvećeg krvnog suda u organizmu, a zadobio je i ozbiljne povrede mozga, pluća i karličnih kostiju. Policija je u subotu uhapsila deset osoba osumnjičenih da su uoči fudbalske utakmice Partizan–Tuluz napali grupu francuskih navijača, među kojima se nalazio i Taton, u bašti kafića „Ajriš pab” na Obilićevom vencu, u centru Beograda.

Francuska ministarka sporta Rama Jad juče je osudila „gangrenu nasilja u sportu”, navodeći da je šokirana prebijanjem navijača fudbalskog kluba Tuluz u Beogradu. „Divljaštvo tog varvarskog i neopravdanog dela počinjenog bejzbol palicama i lancima je potpuno neprihvatljivo”, navela je ona, a prenosi Beta. Francuska ministarka rekla je da je obaveštena o zdravstvenom stanju povređenih navijača i da je roditeljima Brisa Tatona „prenela reči podrške i ohrabrenja”.

Brutalno prebijanje francuskog navijača juče je osudio i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić. „Huliganski ispad male grupe ljudi u satima koji su prethodili utakmici između Partizana i Tuluza, a u kojem je, na našu izrazitu žalost, teže povređen jedan državljanin Francuske, potresao je sve”, naveo je Karadžić u pismu predsedniku Fudbalskog saveza Francuske Žan-Pjer Eskaletu.

M. A.

--------------------------------------------------------------------------

Kultura nasilja i pogrešna bezbednosna procena

Među uzrocima navijačkog divljanja koje je potreslo Beograd i Srbiju, prema rečima Aleksandra Jugovića, docenta na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, moguće je izdvojiti dva osnovna faktora: pogrešnu bezbednosnu procenu nadležnih organa, ali i dubokoukorenjenu kulturu nasilja koja vlada u navijačkim krugovima. Napad na francuske državljane, smatra Jugović, verovatno je mogao biti sprečen da je sigurnosna procena organa bezbednosti bila drugačija.

– Zaključak koji se prvi nameće jeste da je policija pogrešno procenila stepen sigurnosti. To verovatno i jeste najlogičnije, ali u priču moramo uvrstiti i druge činioce, tačnije način na koji su francuski navijači došli u Srbiju. Ako su bili organizovani, policija je trebalo da ih isprati. Ako su dolazili pojedinačno, organi reda nisu mogli znati ko se kuda kretao. Činjenica da ih je u kafiću bilo petnaestak, ipak svedoči o tome da je u pitanju bila nekakva grupa – kaže naš sagovornik.

Jedan od dominantnih sistema vrednosti u navijačkoj hijerarhiji ogleda se u razvijenoj kulturi nasilja.

– Osnovna norma u ovoj potkulturi je biti navalentan. Takva vrsta nasilja usmerava se prema drugima i drugačijima. To je opšta karakteristika kako evropskih tako i domaćih navijača. Specifičnost naših navijača, međutim, jeste izuzetna količina mržnje koja je, osim na simpatizere drugog kluba, usmerena na državu i pripadnike drugih nacija. Srpski navijači su poluorganizovane grupe, oni prepričavaju jedni drugima koga tuku, hrane se mržnjom i događajima iz prošlosti koji su bili nasilni. To je njihov stil života, stalno traže povod i razlog da ispune nasilništvo i kada se vrate kući, a nisu učestvovali ni u kakvim izgredima, osećaju se prazno – kaže Jugović.

Logika navijačke hijerarhije nasilja dovodi do zaključka da su za atmosferu netrpeljivosti prevashodno odgovorne – njihove vođe. U medijskim nastupima, međutim, navijačke vrhuške nastupaju suzdržano i umereno. O tome svedoči i činjenica da niko od vođa tribine nije javno pozivao na linč učesnike predstojeće Parade ponosa.

– Vođe navijača se ponašaju racionalno jer imaju privilegije od toga, verovatno i neke prihode, pa ponekad i dobro žive od njih. Zato se javno ne eksponiraju i nikad ne priznaju da su pozvali svoje sledbenike na nasilje. Nema bilo kakvih direktnih dokaza da su incidenti po gradu dirigovani iz navijačkog vrha. Da li i šta rade iza scene, međutim, možemo samo da pretpostavljamo – ističe Jugović. I klubovi, dodaje on, igraju dvoličnu ulogu. Sportska društva huligane u isto vreme osuđuju ali ih se i plaše, a često ih i podržavaju.

– Klubovi se od nasilja, u svakom slučaju, ne ograđuju dovoljno ili uopšte. Oni ga tolerišu, a to posredno deluje kao podsticaj – smatra Jugović.

M. Luković

[objavljeno: 21/09/2009]
Pogledaj vesti o: Organizacija Obraz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.