Pitanje Obraza prioritet za USS

Izvor: B92, 21.Maj.2011, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanje "Obraza" prioritet za USS

Beograd -- Predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević izjavio da bi tokom leta moglo biti poznato šta će biti sa pitanjem zabrane ultradesničarske organizacije "Obraz".

U toku je prikupljanje dokaza i isprava kojima se potkrepljuju navodi iz zahteva za zabranu organizacije "Obraza", naveo je on.

"Sudija izvestilac je prilično odmakao u svojim aktivnostima. Pribavio je sve dokaze koji su mu neophodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za odlučivanje, tako da se očekuje da se to pitanje, kao jedno od bitnijih, uskoro nađe na sednici", rekao je Slijepčević.

Što se tiče "Nacionalnog stroja", Ustavni sud na poslednjoj sednici nije stavio tačku na taj slučaj, jer je odlučeno da se nastavi rasprava, kako bi se prikupilo što više podataka o tom slučaju, rekao je on za za "Novosti".

O oceni ustavnosti Statuta Vojvodine do kraja jula

Kad je reč o oceni ustavnosti Statuta Vojvodine, on je kazao da bi se i ta tema u dogledno vreme mogla naći na sednici Ustavnog suda.

"Zakon o prenošenju nadležnosti je u planu rada USS za ovaj kvartal što znači da bi do kraja našeg planskog perioda, koji podrazumeva juli kao poslednji mesec u kome se odlučuje, trebalo da bude u pripremi referat koji bi uveo Ustavni sud u postupak odlučivanja", rekao je on.

Žalbe neizabranih sudija takođe prioritet

Prema njegovim rečima, sve žalbe i ustavne žalbe neizabranih sudija dostavljene su Visokom savetu sudstva pošto je odlukom Ustavnog suda ocenjena ustavnost Zakona o Visokom savetu sudstva.

Na pitanje kada će Ustavni sud odlučiti da li funkcioneri koji sede u više fotelja krše Ustav, Slijepčević je odgovorio da je taj predmet u radu i da sudija izvestilac priprema materijal za novu pripremnu sednicu, koja će biti održana "u najskorije vreme".

"U zavisnosti od rezultata te sednice, opredeliće se i tok samog postupka. U svakom slučaju, to je naš prioritet", rekao je on.

Problemi u radu Ustavnog suda

Slijepčević je ukazao da su nužne izmene zakona pošto je Ustavni sud, po sadašnjem zakonu, zatrpan predmetima, jer nije dozvoljeno odlučivanje u većima.

Izmene zakona su, kako je rekao, uslov za efikasnija presuđenja, a US bi istovremeno mogao dodatno da se posveti onim predmetima zbog kojih i postoji.

To bi, praktično, značilo da bi na dnevnom redu tročlanih ili petočlanih veća, za isti vremenski period kao sada, moglo da se nađe trostruko ili petostruko više predmeta pošto bi veća donosila odluke u svim slučajevima gde se presuđenje donosi rešenjem ili zaključkom, dok bi samo presuđenje koje se završava odlukom US i dalje bilo u nadležnosti plenarne sednice, kazao je Slijepčević.

On je, takođe, podsetio da je nedavno formiran odbor za prethodnu kontrolu ustavnih žalbi, koji je nadležan za ustavne žalbe po kojima sud ne bi mogao da postupa iz procesnih razloga.

Slijepčević je najavio i da će sistem elektronskog vođenja sednica, koji treba znatno da pospeši efikasnost rada, biti pušten u probni rad do godišnjih odmora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.