Oskrnavljeni spomenici

Izvor: Press, 04.Okt.2010, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oskrnavljeni spomenici

U valjevskom parku na Jadru, plavom farbom i znacima pokreta „Obraz" oskrnavljeni su spomenici narodnim herojima Dragojlu Dudiću i Milici Pavlović Plavom farbom i znacima pokreta „Obraz" oskrnavljeni su spomenici narodnim herojima Dragojlu Dudiću i Milici Pavlović u Parku Vide Jocić na Jadru, u Valjevu. Za poslednje dve godine ovo je drugi slučaj uništavanja spomenika u parku na Jadru. Spomenici su najverovatnije oskrnavljeni u nedelju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << noć. Javnom pravobranilaštvo je najavilo da će podneti krivičnu prijavu protiv NN počinioca zbog uništavanja imovine u vlasništvu lokalne samouprave. Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vesna Ćirić upozorava da vandali skrnavljenjem spomenika, pored toga što uništavaju kulturna dobra, prave ogromnu štetu lokalnoj samoupravi.
- Svaka intervencija na spomeniku pravi novu štetu. Čišćenje nije samo uklanjanje žvrljotine, već intervencija na celom spomeniku kako bi se boja, nakon skidanja grafita, ujednačila. U nekim slučajevima, ne uspevamo da u potpunosti uklonimo ono što je učinjeno. Primer za to je da se na postamentu biste Miše Dudića u parku na Jadru još vide obrisi kukastog krsta. Poslednji vandalizam građane Valjeva će koštati najmanje 100.000 dinara, a uklanjanje grafita sa valjevskih spomenika u poslednje dve godine koštalo je više od milion dinara - kaže Vesna Ćirić.
Spomenici narodnim herojima u Parku Vide Jocić na Jadru na udaru vandala našli su se prošle godine, kada su nacističkim simbolima unakaženi spomenici Miši Dudiću i Živanu Đurđeviću. Zavod za zaštitu spomenika kulture u prethodnom periodu uklonio je i kukaste krstove iscrtane na spomeniku Milovanu Glišiću u naselju Gradac i bisti partizanskog heroja Stevana Filipovića u centru Valjeva. Najdrastičniji primer skrnavljenja je farbanje spomenika Stevanu Filipoviću na brdu Vidrak. U dva navrata, spomenik visok 16 metara ofarbali su sivom farbom do kolena članovi valjevskog SUBNOR-a, protiv kojih je Zavod za zaštitu spomenika kulture podneo krivičnu prijavu.
- Još čekamo na to suđenje, a u međuvremenu nismo uspeli da spomeniku Stevanu Filipoviću vratimo originalni izgled. Da bi se sprečio vandalizam neophodno je osvetljenje prostora gde se nalaze spomenici ili pojačano prisustvo policijskih patrola. Video-nadzor je najbolje rešenje. Kula Nenadovića je pokrivena kamerama i tu nismo imali ovakvih problema - kaže Ćirićeva.
U Gradskoj upravi kažu da je uvođenje video-nadzora planirano i u Parku Vide Jocić na Jadru.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Valjevo: Skrnavljenje spomenika herojima

Izvor: Mondo, 05.Okt.2010, 17:32

U parku na Jadru, u Valjevu, oskrnavljeni su spomenici partizanskim herojima Dragojlu Dudiću i Milici Pavlović Dari. Spomenici, rad vajarke Vide Jocić, delimično se prefarbani plavom bojom, a nacrtan je i znak organizacije "Obraz".

Nastavak na Mondo...

SPOMENICI PARTIZANSKIM HEROJIMA PREFARBANI U PLAVO

Izvor: Kurir, 05.Okt.2010

VALJEVO - U parku na Jadru, u Valjevu, oskrnavljeni su spomenici partizanskim herojima Dragojlu Dudiću i Milici Pavlović Dari. Spomenici, rad vajarke Vide Jocić, delimično se prefarbani plavom bojom, a nacrtan je i znak organizacije "Obraz". To je drugi put da vandali skrnave spomenike u tom gradskom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.