Izvor: Radio 021, 30.Avg.2019, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Svemir ključan za odbranu države

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je Pentagon uspostavio Svemirsku komandu SAD kao deo šireg napora da se očuva američka dominacija u orbiti Zemlje.

Proglašavajući svemir ključnim za odbranu države, Tramp je izjavio da je Pentagon osnovao Svemirsku komandu SAD da bi sačuvao američku dominaciju na "krajnjem, vrhunskom terenu".

On je rekao da će Svemirska komanda, na čelu sa generalom vazduhoplovstva, "osigurati da američka superiornost u svemiru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ne bude dovedena u pitanje i da nikada ne bude ugrožena".

Ali, Svemirskih snaga u stvari još nema. Svemirske snage, za koje je Tramp dobijao garantovane aplauze tokom predizborne kampanje, tek treba da dobiju odobrenje Kongresa SAD.

Obnovljena usredsređenost na svemir kao vojno područje, odražava zabrinutost zbog ranjivosti američkih satelita i vojnih i komercijalnih, koji su kritični za američke interese i potencijalno su podložni kineskom i ruskom protivsatelitskom oružju.

Uloga nove Svemirske komande je vođenje operacija kao što su omogućavanje satelitske navigacije i komunikacije za trupe i komande na terenu i upozorenja o lansiranju raketa u svetu. To nisu Svemirske snage kao posebna vojna služba kakve su Vojska, Ratna mornarica, Ratno vazduhoplovstvo, Mornarička pešadija i Obalska straža.

Kongres je jedva krenuo ka odobravanju stvaranja Svemirskih snaga, uprkos skepticizmu pojedinih poslanika obeju partija. Predlozi zakona o tome se u Predstavničkom domu i Senatu Kongresa u nekim se stvarima razlikuju, a napor da se oni usklade počeće pošto se Kongres vrati sa avgustovskog odmora.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.