Izvor: Radio 021, 22.Jan.2020, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Temerin daje četiri miliona za procenu vodovoda i kanalizacije, voda već godinama nebezbedna za piće

Opština Temerin potpisala je ugovor sa grupom ponuđača za izradu "višekriterijumske studije procene stanja vodovodnog i kanalizacionog sistema sa predlozima za unapređenje".

Nosilac posla je "AG UNS Arhitektonsko-građevinski institut" iz Novog Sada, a vrednost posla je 3.999.000 dinara bez PDV-a. Ova grupa ponuđača u kojoj se nalaze i dve firme iz Hrvatske "Via Factum" i "Hidroprojekt - ING" bila je i jedina koja se javila za posao čija je procenjena vrednost bila četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << miliona.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji dostupnoj na Portalu javnih nabavki, od izabranih firmi se očekuje da izvrše analizu stanja postojećeg vodovodnog i kanalizacionog sistema kao i projekciju razvoja sistema vodovoda i kanalizacije u opštini Temerin sa predlozima za unapređenje sistema i definisanjem budućih pravaca i prioriteta izgradnje obe mreže. Takođe je potrebno predvideti dinamiku realizacije sa iskazanim parametrima za vrednost preostalih ulaganja.

U opisu trenutnog stanja kanalizacione i vodovodne mreže navodi se da loša distribuciona mreža ima za posledicu loš mikrobiološki kvalitet vode za piće. Samim tim, piše, da je, radi racionalizacije korišćenja kvalitetne vode potrebno na minimu svesti gubitke na vodovodnoj mreži, što se može sprovesti zamenom i rekonstrukcijom dotrajale vodovodne mreže. Naime, ukupni gubici vode u vodovodnoj mreži u 2018. godini iznose čak 275.000 kubnih metara. Usled toga i distribucija vode do krajnjih korisnika je problematična.

To nije jedini problem koji Temerinci imaju sa vodom. Kako je pokazala analiza Batuta, Temerin je jedna od brojnih opština u Vojvodini u kojoj je voda nebezbedna za piće. Sudeći po nalazima Batuta voda koja teče iz česmi u ovoj opštini je i mikro-biološki i fizičko-hemijski neispravna. Fizičko-hemijska neispravnost vode ocenjena je kao stopostotna. Najčešći uzroci ovoga su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata.

Iako je, prema rešenju sanitarne inspekcije iz 2003. godine, ovakva voda zabranjena za piće i kuvanje, čelnici opštine već godinama poriču postojanje problema.

Opoziciona odbornička grupa "Zajedno za naš Temerin" već 34 puta je pokušala ovo pitanje da pokrene na sednicama Skupštine opštine kako bi se temerinska voda proglasila tehničkom, a građanima obezbedila ispravna pijaća voda - za početak tako što bi se obezbedile cisterne, a kasnije i trajno rešio problem pijaće vode izgradnjom fabrike. Njihovi predlozi dopune dnevnog reda svaki put su odbijeni. Ipak, čini se da se nadležnima ovoga puta "omaklo" pa su u konkursnoj dokumentaciji napisali da hemijska analiza vode "pokazuje povećanu prisutnost arsena, što vodu karakteriše kao neuslovnu za piće i pripremanje hrane". U vezi sa tim, navodi se i da bi trebalo raditi na izgradnji savremenog postrojenja za prečišćavanje vode koje uklanja polutante kao što je arsen i paralelno raditi na zameni vodovodne mreže. Cevi koje trenutno postoje u opštini su pretežno azbestno-cementne i stare su oko 40 godina.

Na sajtu JKP "Temerin" na samom dnu strane sa cenama stoji obaveštenje da izvorišta delimično zadovoljavaju potrebe korisnika kada je u pitanju količina, ali da ne zadovoljavaju po kvalitetu zbog povećanog sadržaja arsena. Spominje se i zabrana korišćenja vode iz 2003. godine koja je još uvek na snazi.

Kanalizacija je takođe zastarela ili nepostojeća. Prema nezvaničnim procenama iz 2018. godine, tek svaki deseti građanin Temerina ima kanalizaciju. Građani Temerina koji nemaju kanalizaciju su čak i godinama plaćali samodoprinos opštini za komunalna ulaganja koja se, između ostalog, odnose na kanalizaciju koja nikada nije izgrađena.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.