Izvor: Radio 021, 26.Jan.2020, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svemirski kolačići - astronauti prvi put pekli hranu u svemiru

Kolačići su spremljeni u specijalnoj rerni na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali još nisu testirani.

PA MediaAstronauti Luka Parmitano i Kristina Koh su pekli kolačiće u svemiru

Međunarodnom svemirskom stanicom nedavno se proširio miris pečenih kolačića - prve hrane ispečene u svemiru.

Astronauti su kolačiće napravili prošlog meseca u posebnoj rerni koja može da radi i u beztežinskom stanju - tamo gde nema gravitacije.

Kolačići >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su potom stavljeni u specijalne kesice i tri su 7. januara, letelicom SpejsIks dragon, vraćena na Zemlju.

Tinejdžer na praksi otkrio novu planetu„Nek svemir čuje nemir": Planetarijum slavi pola veka - i propadaMorava i Vlasina odletele u svemir - kako planete dobijaju imena

Cilj eksperimenta, na kojem su radili astronauti Luka Parmitano i Kristina Koh, bio je proučiti opcije za spremanje hrane na dugim putovanjima po vasioni.

Glavno pitanje, naravno, glasi - kakav je ukus? Pa, još niko ne zna.

Iz kompanije Dabl tri (Double Tree), koja je pripremila testo, kažu da će kolačići „uskoro biti podvrgnuti dodatnim testiranjima naučnika koji se bave hranom, kako bi bili utvrđeni konačni rezultati eksperimenta".

Tada će biti jasno da li je bezbedno jesti svemirske kolačiće.

Inače, nije bilo jednostavno spremiti ih - astronauti su ih pekli sedam dana, kako bi utvrdili idealnu temperaturu i vreme pečenja.

Na Zemlji im je potrebno oko 20 minuta u rerni, na temperaturi od 150 stepeni, ali to ne važi za svemir.

Prvi kolačić u svemiru pekao se u rerni 25 minuta i nije bio dobar. Drugi se pekao 75 minuta i Međunarodna svemirska stanica je zamirisala.

Najupečatljivije fotografije svemira iz 2019. „Vanzemaljci postoje, možda ih ima i na Zemlji"Milijarder traži „životnu partnerku“ za putovanje na Mesec

Četvrti i peti - od kojih se jedan pekao 120 minuta, pa je ostavljen 25 minuta da se hladi, a drugi 130 minuta pečenja i 10 minuta hlađenja - bili su najuspešniji.

Za to vreme je Parmitano, italijanski astronaut, na Zemlju slao podatke o napretku, dok je Koh, astronautkinja Nase, pisala o tome kako izgleda praviti svemirske kolačiće.

PA MediaCilj eksperimenta bio je testirati opcije za kuvanje u dugim putovanjima u svemiru

Kolačići su pečeni u prototipu rerne za duge svemirske letove i uslove bez gravitacije, a na kojoj su radile kompanije NanoReks (NanoRacks) i Ziro Dži kičen (Zero G Kitchen).

Rernu i sastojke je u novembru na Međunarodnu svemirsku stanicu odnela jedna letelica.

Iz kompanije Ziro Dži kičen rernu opisuju kao „posudu cilindričnog oblika, dizajniranu da drži i peče hranu u okruženju beztežinskog stanja".

Rerna hranu zagreva električnim delovima, slično kao u tosteru, dodaju.

„Iako smo dobili od posade Međunarodne svemirske stanice dobili prve reakcije, uzbuđeni smo da počnemo sa analizom rezultata", kaže Meri Marfi iz NanoReksa.

PA MediaPet kolačića je spremljeno - tri su vraćena na zemlju

Iz kompanije Dabl tri planiraju da sačuvaju kolačiće, kako bi posetioci mogli da ih vide i nauče nešto više o eksperimentu.

Kako navode, rezultati će pomoći stručnjacima da u budućnosti duga svemirska putovanja učine prijatnijim.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.