Svemirski kolačići - astronauti prvi put pekli hranu u svemiru

Izvor: B92, 26.Jan.2020, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svemirski kolačići - astronauti prvi put pekli hranu u svemiru

Kolačići su spremljeni u specijalnoj rerni na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali još nisu testirani.

Međunarodnom svemirskom stanicom nedavno se proširio miris pečenih kolačića - prve hrane ispečene u svemiru.

Astronauti su kolačiće napravili prošlog meseca u posebnoj rerni koja može da radi i u beztežinskom stanju - tamo gde nema gravitacije.

Kolačići su potom stavljeni u specijalne kesice i tri su 7. januara, letelicom SpejsIks dragon, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vraćena na Zemlju.

Kolačići su pečeni u prototipu rerne za duge svemirske letove i uslove bez gravitacije, a na kojoj su radile kompanije NanoReks (NanoRacks) i Ziro Dži kičen (Zero G Kitchen).

Rernu i sastojke je u novembru na Međunarodnu svemirsku stanicu odnela jedna letelica.

Iz kompanije Ziro Dži kičen rernu opisuju kao "posudu cilindričnog oblika, dizajniranu da drži i peče hranu u okruženju beztežinskog stanja".

Rerna hranu zagreva električnim delovima, slično kao u tosteru, dodaju.

"Iako smo dobili od posade Međunarodne svemirske stanice dobili prve reakcije, uzbuđeni smo da počnemo sa analizom rezultata", kaže Meri Marfi iz NanoReksa.

Iz kompanije Dabl tri planiraju da sačuvaju kolačiće, kako bi posetioci mogli da ih vide i nauče nešto više o eksperimentu.

Kako navode, rezultati će pomoći stručnjacima da u budućnosti duga svemirska putovanja učine prijatnijim.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svemirski kolačići - astronauti prvi put pekli hranu u svemiru

Izvor: Radio 021, 26.Jan.2020

Kolačići su spremljeni u specijalnoj rerni na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali još nisu testirani...PA MediaAstronauti Luka Parmitano i Kristina Koh su pekli kolačiće u svemiru..Međunarodnom svemirskom stanicom nedavno se proširio miris pečenih kolačića - prve hrane ispečene u svemiru...Astronauti...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.