Izvor: Radio 021, 12.Avg.2019, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi u severnom delu zemlje kupuju jod zbog straha od radijacije

Otkako je eksplodirao motor rakete na severu zemlje, u apotekama u tom delu Rusije došlo je do nestašice joda.

Getty ImagesRaketa „bulava" deo je sistema severne flote Rusije

Na dalekom severu Rusije počela je pomama za jodom zbog kraće radijacije usled nesreće sa vojnom raketom, prenose ruski mediji.

Zalihe joda u apotekama su, navodno, na izmaku, posebno u gradovima Arhangelsk i Severodvinsk.

Jod može da zaustavi prodiranje radioaktivnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << joda do štitne žlezde, ali pilule mogu da izazovu i zdravstvene probleme.

Dvoje ljudi je poginulo i troje je povređeno u nesreći koja se dogodila prilikom eksplozije prošle nedelje. Ipak, vojska nije saopštila mnogo detalja.

Zvaničnici kažu da je nivo radijacije oko 40 minuta bio veći od dozvoljenog u okolini mornaričkog poligona u Nionoksu, ali se onda vratio u normalu.

Ruska „Tjenanmen tinejdžerka“ protestovala ispred policijeMoskva uvela nova pravila za crtanje grafitaViše od 600 uhapšenih u Moskvi, među njima i liderka opozicije

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je motor rakete sa tečnim gorivom eksplodirao, mada nije precizirano o kom sistemu je reč.

Brodovi narednih mesec dana neće moći da uplovljavaju u zaliv Dvina u Belom moru. Vlasti nisu objasnile privremeno zatvaranje luke.

Selo Nionoks se nalazi 47 kilometara zapadno od Severodvinska, koji ima oko 200.000 stanovnika.

U Severodvinsku je brodogradilište gde se grade i popravljaju nuklearne podmornice za Rusku severnu flotu.

Novi sajt regiona Arkanglesk 29.ru izvestio je da u ovom gradu u apotekama nestaju pilule joda.

Tu se navodi i da su članovi medicinskog osoblja, tokom evakuacije povređenih u nesreći, imali zaštitna odela - od hemijskog i nuklearnog zračenja.

Do pomame za pilulama joda došlo je i posle nukleaerne katastrofe u Černobilju 1986. godine, što je izazvalo radijaciju u širokom pojasu po Evropi.

Ovo je druga nesreća ruske vojske u kratkom periodu.

Prošlog ponedeljka jedna osoba je poginula, a osam povređeno tokom eksplozije u skladištu municije u Sibiru.

Ranije u četvrtak mediji su izvestili o požaru u vojnom objektu u blizini Nionoksa. Lokalni mediji su objavili da je nivo radijacije u selu bio tri puta veći od uobičajenog.

Ministarstvo odbrane tvrdi da nije bilo štetnog hemijskog zračenja u atmosferi i da je „nivo radijacije u normali".

U Nionoksu se izvode ispitivanja za sve raketne sisteme koje koristi ruske mornarica, uključujući interkontinentalne balističke rakete, krstareće i protivvazdušne projektile.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.