Pravila o kućnom redu svuda različita, u Novom Sadu burgijanje može i od 5h ujutro

Izvor: Radio 021, 12.Avg.2018, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravila o kućnom redu svuda različita, u Novom Sadu burgijanje može i od 5h ujutro

Nema ko ne pobesni kada ga ranom zorom, što radnim danima što vikendom, probudi zvuk burgije, bušilice, macole... ili kada majstori do duboko u noć lupaju u stanu kod komšije.

Kada je kućni red u pitanju, svaki grad je priča za sebe, jer propise o tome donose lokalne samouprave. Tako, na primer, u Novom Sadu majstori radnim danima mogu da, držeći se kućnog reda, posao počnu već u 5 sati, u Beogradu od 6, dok u Subotici i Nišu moraju da sačekaju 7 sati, piše "Blic".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Novi Sad

Period dnevnog odmora u Novom Sadu, kada je zabranjeno dizati bilo kakvu buku (vikanjem, trčanjem, skaknjem, igranjem loptom...), određen je od 16 do 18 časova radnim danima i vikendom, noćni odmor je radnim danima od 23 do 5 časova ujutro, dok je vikendom od 23 do 7 sati.

I pri obavljanju spoljašnjih aktivnosti, kao što je košenje trave, mora se poštovati vreme odmora. Kućne žurke i slavlja i dalje mogu da traju i u vreme odmora, ukoliko se na vidnom mestu u zgradi postavi obaveštenje, ali ni tada ne mogu trajati duže od sat po ponoći.

Prva adresa na koju se mogu obratiti Novosađani, ako neko od komšija krši gradsku Odluku o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim jedinicama, jeste upravnik zgrade, a potom sledi inspekcijski nadzor ukoliko on ne može da reši probleme stanara. Ako se kršenje kućnog reda nastavi, stanari zovu Građevinsku ili Komunalnu inspekciju. Tim inspektorima upravnik zgrade je dužan da pruži sva potrebna obaveštenja o ponašanju stanara i slučajevima kršenja kućnog reda.

Od kazni, novčana kazna za pravljenje buke u vreme odmora iznosi 10.000 dinara za prekršioca. U tom iznosu su i kazne za neodgovarajuće izvođenje radova za potrebe stanara, nezaključavanje ulaza, neprijavljivanje stanara, za škrabanje po zidovima i slično. Ukoliko je stanar pravno lice, iznos tih kazni penje se na 50.000 dinara, odgovorno lice u tom pravnom licu plaća 10.000, a preduzetnik 30.000.

Beograd

Ipak, pre nego što počnu sa radovima, pa i u 6 ujutru, potrebno je da pre toga savladaju određene korake.

"Najpre morate da se obratite Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove u opštini na kojoj živite, i da pritom tačno navedete šta želite da radite. Oni će proceniti da li radovi spadaju u redovno održavanje, da li i na koji način možete da ih izvodite u svom stanu, i potom će izdati rešenje. Nakon toga, trebalo bi da to rešenje dostavite svom upravniku zgrade, a on će ga okačiti na oglasnu tablu. Tek tada možete započeti radove poštujući, razume se, vreme koje je određeno za odmor", objašnjava predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Ljubiša Banovački.

Kako je navedeno u kućnom redu koji se odnosi na stambene jedinice u prestonici, "stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu (vreme odmora)" od 13 do 17 sati i od 22 do 06, što važi za sve dane, uključujući i vikend.

Kako dodaje Banovački, ukoliko radovi podrazumevaju, na primer, pomeranje zidova, potrebno je i da projekat adaptacije bude overen od ovlašćenih firmi koje izvode radove.

Govoreći o iskustvima stanara, Ljubiša Banovački kaže da se dešava da vlasnici stanova prekinu buku nastalu renoviranjem stana na molbu komšija.

"Iako je dozvoljeno raditi od ranog jutra, to na neki način nije moralno. Mnogi tada spavaju jer im radno vreme počinje od 9 sati, tako da bi ljudi trebalo da imaju malo obzira prema komšiluku. Obično se dešava da, ako se neko požali, radnici prestaju sa radom", objašnjava sagovornik "Blica".

Kakva je sitacija u Nišu i Subotici možete pročitati u tekstu OVDE.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Novosađani nemaju prava na duži san

Izvor: NoviSad.com, 12.Avg.2018

Nema ko ne pobesni kada ga ranom zorom, što radnim danima što vikendom, probudi zvuk burgije, bušilice, macole.. ili kada majstori do duboko u noć lupaju u stanu kod komšije. Svaki grad donosi svoju Odluku o opštim praviima kućnog reda..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.