Novosađani nemaju prava na duži san

16:08:00 12.08.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Nema ko ne pobesni kada ga ranom zorom, što radnim danima što vikendom, probudi zvuk burgije, bušilice, macole... ili kada majstori do duboko u noć lupaju u stanu kod komšije. Svaki grad donosi svoju Odluku o opštim praviima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, pa je samim tim svaki grad priča za sebe.

Novosađani nemaju prava na duži san


Upoređujući Beograd, Novi Sad, Niš i Suboticu, ispostavilo se da Novosađani nemaju prava na duži san, pogotovo radnim danima. Kako piše Blic, u Novom Sadu majstori radnim danima mogu da, držeći se kućnog reda, posao počnu već u 5 sati, a vikendom u sedam časova. U Beogradu su radovi mogući od 6, dok u Subotici i Nišu moraju da sačekaju 7, odnosno 8 sati vikendom. Takođe, u Beogradu, Subotici i Nišu noćni odmor počinje već u 22 sata.

Period dnevnog odmora u Novom Sadu, kada je zabranjeno dizati bilo kakvu buku (vikanjem, trčanjem, skaknjem, igranjem loptom...), određen je od 16 do 18 časova radnim danima i vikendom, noćni odmor je radnim danima od 23 do 5 časova ujutro, dok je vikendom od 23 do 7 sati.

Zanimljivo je i da u gradskoj Odluci o pravilima kućnog reda stoji i da se vremenski period od 16.00 časova 31. decembra do 4.00 časa 1. januara ne smatra vremenom dnevnog i noćnog odmora. Drugim rečima, dozvoljeno je biti bučan u Novogodišnjoj noći.

I pri obavljanju spoljašnjih aktivnosti, kao što je košenje trave, mora se poštovati vreme odmora. Kućne žurke i slavlja i dalje mogu da traju i u vreme odmora, ukoliko se na vidnom mestu u zgradi postavi obaveštenje, ali ni tada ne mogu trajati duže od sat po ponoći, piše Blic.

Prva adresa na koju se mogu obratiti Novosađani, ako neko od komšija krši gradsku Odluku o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim jedinicama, jeste upravnik zgrade, a potom sledi inspekcijski nadzor ukoliko on ne može da reši probleme stanara. Ako se kršenje kućnog reda nastavi, stanari zovu Građevinsku ili Komunalnu inspekciju. Tim inspektorima upravnik zgrade je dužan da pruži sva potrebna obaveštenja o ponašanju stanara i slučajevima kršenja kućnog reda.

Novčana kazna za pravljenje buke u vreme odmora iznosi 10.000 dinara za prekršioca. U tom iznosu su i kazne za neodgovarajuće izvođenje radova za potrebe stanara, nezaključavanje ulaza, neprijavljivanje stanara, za škrabanje po zidovima i slično. Ukoliko je stanar pravno lice, iznos tih kazni penje se na 50.000 dinara, odgovorno lice u tom pravnom licu plaća 10.000, a preduzetnik 30.000.


Izvor: Blic, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 997.5 mb
Vetar: 4 m/s, NNW
Čet 6° - 13° Moguća kiša
Pet 4° - 15° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?