Izvor: Radio 021, 02.Okt.2020, 10:27

Podnete prekršajne prijave protiv 16 svetskih korporacija jer nemaju predstavnike u Srbiji

Pravnici Šer fondacije podneli su prekršajne prijave protiv 16 globalnih tehno korporacija zbog toga što ni posle više od godinu dana nisu ispunile obavezu iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti da imenuju svoje predstavnike u Srbiji, saopšteno je danas iz tog udruženja.

Kako je objašnjeno, kompanije u čijem su vlasništvu platforme za pružanje različitih usluga, poput Fejsbuka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Tvitera, Amazona, Netfliksa ili Erbienbia, obrađuju ogromne količine ličnih podataka stanovnika Srbije, dok  građani nisu u mogućnosti da neposredno ostvare svoja prava, već su prepušteni automatizovanoj komunikaciji sa robotskim službama u inostranstvu.

Kada je prošle jeseni na snagu stupio novi zakon o zaštiti podataka, Šer fondacija je pokrenula kampanju informisanja građana o pravima, ali i kompanija o njihovim obavezama, a prve prekršajne prijave podneli su protiv Gugla i Fejsbuka.

Posle duge prepiske sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Gugl je bio prva kompanija među tehno gigantima koja je imenovala svog predstavnika u Srbiji.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je primio pismenu odluku kompanije "Viber Media S.a.r.l." sa sedištem u Luksemburgu, kojom ta kompanija imenuje svog predstavnika za Srbiju.  Kako je saopšteno iz službe poverenika kojoj je kompanija Vajber dostavila odluku 1. oktobra, predstavnici te kompanije za Srbiju su advokati Zajedničke advokatske kancelarije Marković, Vukotić, Jovković.

Od "manjih" globalnih korporacija, predstavnika u Srbiji odredio je i vlasnik servisa za pretragu komercijalnih letova eSky, dok je holandski vlasnik platforme na srpskom jeziku KupujemProdajem već imao lokalnog predstavnika.

Poverenik je ponovo apelovao na druge strane kompanije da ispune obavezu imenovanja svog predstavnika u Srbiji, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, i tako pokažu svest o poštovanju vladavine prava i privatnosti svojih korisnika u Srbiji.

Autor: Beta, Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

SHARE: Prijave protiv 16 globalnih tehno kompanija

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 02.Okt.2020

Pravnici SHARE Fondacije podneli su u četvrtak, 1. oktobra prekršajne prijave protiv 16 globalnih tehno korporacija zbog toga što ni posle više od godinu dana nisu ispunile obavezu iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti da imenuju svoje predstavnike u Srbiji..Kompanije u čijem su vlasništvu...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.