Izvor: Radio 021, 18.Jan.2020, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najezda skakavaca na istoku Afrike, zvaničnici strahuju od gladi

Najveća najezda skakavaca u poslednjih 25 godina zahvatila je istočni deo Afrike i predstavlja pretnju za bezbednost hrane u nekim zemljama koje su ionako najugroženije glađu, saopštili su zvaničnici.

Najezda insekata delimično je posledica neuobičajenih klimatskih uslova.

Na pojedinim mestima su rojevi skakavaca toliki da izgledaju kao tamni oblaci na horizontu. Skakavci su veličine prsta i na milione lete i skaču na useve koje uništavaju.

Najezda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << skakavaca je zahvatila Keniju, gde je jedan roj tih insekata bio dugačak 60 kilometara i širok 40, navele su vlasti i dodale da je to pustinjski skakavac, jedan od najopasnijih. Insekti su se pored Kenije, pojavili i u delovima Somalije, Etiopije, Sudana, Džibutija i Eritreje. Procenjuje se da će zahvatiti i delove Južnog Sudana i Ugande.

Ova pojava bi mogla da ugrozi već siromašno stanovništvo u tom delu Afrike gde su i nemiri, kao u Somaliji koja je na meti ekstremista, u Južnom Sudanu su dugogodišnji sukobi, a bilo je nemira i u Etiopiji.

Regionalna organizacija Istočne Afrike je saopštila da tipičan pustinjski roj može da sadrži do 150 miliona skakavaca po kvadratnom kilometru koji lako migriraju s vetrom i mogu preći 100 do 150 kilometara dnevno. Prosečan roj za samo jedan dan može da uništi useve dovoljne za ishranu 2.500 ljudi.

Usevi su već uništeni na stotinama hiljada hektara, a najezda bi mogla da potraje do juna jer su uslovi za razmnožavanje sakakavaca povoljni posle neuobičajenih, velikih poplava poslednjih nedelja.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.