Korona virus i Kina: Stručnjaci SZO kažu da je malo verovatno da je Kovid-19 „pobegao” iz laboratorije

Izvor: Luftika.rs, 09.Feb.2021, 14:45

Korona virus i Kina: Stručnjaci SZO kažu da je malo verovatno da je Kovid-19 „pobegao” iz laboratorije

Getty ImagesIt was initially believed that Covid-19 originated at a market in Wuhan Naučnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji u kineskom Vuhanu vodi istragu o poreklu pandemije korona virusa, kažu danisu našli dokaze da je virus u decembru 2019. cirkulisao van riblje pijace sa koje je navodno počela da se širi zaraza.
Peter Ben Embarek, član tima SZO koji se nalazi u Vuhanu, rekao je da nisu su našli dokaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << da je u decembru 2019. virus uveliko cirkulisao i van riblje pijace odakle je navodno počelo širenje zaraze.
Dodao je da je tim SZO došao do novih informacija, ali da one ne menjaju ukupnu sliku o izbijanju pandemije.
„Hipoteza da je korona virus pobegao iz laboratorije je krajnje neverovatna i to ćemo imati u vidu kod daljih ispitivanja porekla virusa”, naveo je Ben Embarek.
Poruka iz laboratorije u Vuhanu: Nemamo šta da krijemo Korona virus: Američka studija koja baca senku sumnje na zvanični početak pandemije „Žao mi je što sam napustio Vuhan kad je počela epidemija” Vuhan, u kineskoj zapadnoj provinciji Hubej, prvo je mesto na svetu gde je korona virus otkriven.
Od tada je zabeleženo više od 106 miliona slučajeva zaraze i 2,3 miliona smrtnih slučajeva širom sveta.
Dugo čekana istraga odobrena je posle višemesečnih pregovora čelnika SZO sa vlastima u Pekingu.
Naučni tim SZO po dolasku u Kinu morao je da provede dve nedelje u karantinu.
Tim SZO je posetio riblju pijacu koja se smatra prvim žarištem zaraze, kao i laboratorije u Vuhanu u kojem je prvobitno ispitivan virus.
Stručnjaci veruju da je virus verovatno potekao iz životinja pre nego što se proširio na ljude, ali nisu još sigurni koja je životinja bila prenosilac.
Dr Embarek je rekao da je rad na identifikaciji porekla Kovid-19 ukazivao na „prirodni rezervoar” slepih miševa, ali da je malo verovatno da se to dogodilo u Vuhanu.
Pogledajte video o prvom smrtnom slučaju od korona virusa
Prva smrt od Kovida-19 zabeležena je u Kini 11. januara 2020.The British Broadcasting Corporation Prethodno je Lijang Vanijan, zdravstveni zvaničnik Kine, rekao da je Vlada u Pekingu pružila punu podršku timu SZO.
On tvrdi da su načunici mogli javno da utvrde vezu sa virusom kojim su se prvo zarazili slepi miševi i pangolini.
Predstavnici kineskih vlasti mesecima unazad su saopštavali da pandemija nije počela u Vuhanu.
Profesor Dejl Fišer, vođa tima SZO, rekao je ranije za BBC da se nada da će svet na ovu posetu gledati kao na naučni zadatak.
„Ovo nije politička poseta, niti je cilj pronalaženje krivca, već želimo da dobijemo odgovore na naučna pitanja”, kazao je Fišer.
On je istakao i da većina naučnika smatra da virus predstavlja „prirodni događaj”.
Tekst je ažuriran 9. februara 2021. godine.

BBC ŠTA SU SIMPTOMI? Kratak vodič MERE ZAŠTITE: Kako prati ruke KOLIKA JE SMRTNOST? Saznajte više Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraživači SZO saopštili da je korona virus na čoveka prešao sa životinje, istražuje se sa koje

Izvor: eKlinika.rs, 09.Feb.2021

Radna grupa, poznatija pod imenom „covid detektivi“, koju je osnovala Svetska zdravstvena organizacija SZO već nekoliko nedelja boravi u Kini, u Wuhanu, kako bi pokušala da identifikuje izvor pandemije covid 19 i poreklo korona virusa. Na današnjoj konferenciji za novinare tim Svetske zdravstvene...

Nastavak na eKlinika.rs...

Tim SZO: 'Izuzetno malo verovatno' da je korona virus procurio iz laboratorije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Feb.2021

Tim međunarodnih stručnjaka koji istražuju poreklo korona virusa gotovo je odbacio teoriju da virus dolazi iz laboratorije. Peter Ben Embarek, šef misije Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rekao je da je "krajnje malo verovatno" da je virus procurio iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.