Izvor: Radio 021, 15.Okt.2018, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada će dečaci ući u pubertet - zavisi od majke, tvrde istraživači

Doba u kojem dečaci ulaze u pubertet vezano je za to kada su njihove majke dobile ciklus prvi put, pokazuje studija.

Getty Images„Znali smo da postoji odnos između pubertetske dobi majke i sina, ali sada naši podaci iz studije to i potvrđuju."

Doba u kojem dečaci ulaze u pubertet je direktno je povezano sa vremenom kada su njihove majke prvi put dobile ciklus, pokazuje nova studija.

Sinovi majki, koje su menstruaciju dobile ranije od svojih vršnjakinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ući će u pubertet oko dva meseca ranije.

Studija je u časopisu Human Reproduction analizirala je podatke od skoro 16.000 danskih majki i dece.

Mentalno zdravlje

Jedan od autora, doktor Nis Brik, sa Univerziteta Arhus iz Danske, rekao je: „Kad god kod doktora dođe pacijent sa odloženim ili ranim početkom puberteta, doktor ga ispituje za porodičnu istoriju.

„Znali smo da postoji odnos između pubertetske dobi majke i sina, ali sada naši podaci iz studije to i potvrđuju."

Godine starosti kada devojčice i dečaci ulaze u pubertet se postepeno smanjuju širom sveta.

U Velikoj Britaniji, roba kada deca ulaze u pubertet se smanjuje za jedan mesec - na svakih 10 godina. Prosečno doba za ulazak u pubertet sada je:

11 godina za devojčice 12 godina za dečake

Stručnjaci su dodali da je došlo do poboljšanja opšteg zdravlja i ishrane u industrijalizovanom svetu - ali studije su takođe pokazale vezu između gojaznosti i ranog početka puberteta.

U 2015. godini, studija je pokazala da rani ili kasni početak pubertet ima veze sa povećanim rizikom od:

dijabetesa gojaznosti rane menopauze kardiovaskularnih bolesti

Smatra se da je devojčica rano ušla u pubertet, ako je imala od osam do 11 godina, dok je kasni pubertet između 15 i 19. Kod dečaka, normalan pubertet počinje između devet i 14 godina.

Američka studija u januaru je otkrila da je rani pubertet kod devojčica takođe povezan sa povećanom verovatnoćom mentalnih zdravstvenih problema tokom adolescencije i odraslih.

„I genetski faktori i faktori zaštite životne sredine nedvosmisleno utiču na vreme kada se ulazi u pubertet", rekla je doktorka Kristin Volfart-Veje, istraživačica na Univerzitetu u Kopenhagenu i autorka jedne od vodeće studije, koja se bavi pubertetom i vremenom.

„Dečaci i devojčice nasleđuju sklonost ka ulasku u pubertet u određenoj dobi - od svojih majki i očeva.

Ali, rani pubertet, početak rasta grudi i stidnih dlak kod devojčica manje su zavisni od genetskih faktora, a više od zaštite životne sredine."

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.