Kada će dečaci ući u pubertet - zavisi od majke, tvrde istraživači

Izvor: B92, 15.Okt.2018, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada će dečaci ući u pubertet - zavisi od majke, tvrde istraživači

Doba u kojem dečaci ulaze u pubertet vezano je za to kada su njihove majke dobile ciklus prvi put, pokazuje studija.

Doba u kojem dečaci ulaze u pubertet je direktno je povezano sa vremenom kada su njihove majke prvi put dobile ciklus, pokazuje nova studija.

Sinovi majki, koje su menstruaciju dobile ranije od svojih vršnjakinja, ući će u pubertet oko dva meseca ranije.

Studija je u časopisu Human Reproduction analizirala je podatke od skoro 16.000 danskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << majki i dece.

Jedan od autora, doktor Nis Brik, sa Univerziteta Arhus iz Danske, rekao je: "Kad god kod doktora dođe pacijent sa odloženim ili ranim početkom puberteta, doktor ga ispituje za porodičnu istoriju.

"Znali smo da postoji odnos između pubertetske dobi majke i sina, ali sada naši podaci iz studije to i potvrđuju."

Godine starosti kada devojčice i dečaci ulaze u pubertet se postepeno smanjuju širom sveta.

U Velikoj Britaniji, roba kada deca ulaze u pubertet se smanjuje za jedan mesec - na svakih 10 godina. Prosečno doba za ulazak u pubertet sada je:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kada će dečaci ući u pubertet - zavisi od majke, tvrde istraživači

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2018

Doba u kojem dečaci ulaze u pubertet vezano je za to kada su njihove majke dobile ciklus prvi put, pokazuje studija...Getty Images„Znali smo da postoji odnos između pubertetske dobi majke i sina, ali sada naši podaci iz studije to i potvrđuju."..Doba u kojem dečaci ulaze u pubertet je direktno...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.