Energetski neefikasno čak 85 odsto zgrada u Srbiji

Izvor: Radio 021, 17.Jul.2018, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetski neefikasno čak 85 odsto zgrada u Srbiji

Veliki broj zgrada u Srbiji je energetski neefikasan, naročito kada je reč o stambenim zgradama.

To je rečeno na nedavno održanoj tribini "Energetska (ne)efikasnost u Srbiji - neophodnost i izazovi", na kojoj je istaknuto da potrošnja energije u zgradama predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje u Srbiji.

"Oko 75 odsto svih zgrada u Srbiji čine stambene zgrade, od kojih najmanje 85 odsto nije izgrađeno u skladu sa uslovima koji zadovoljavaju energetsku efikasnost. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << To znači da je potrošnja energije u zgradama ogromna i da predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje u Srbiji", rekla je pomoćnica ministrake u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković.

Ona je pojasnila da je većina zgrada građena u periodu kada propisi nisu podrazumevali mere za energetsku efikasnost i podsetila da je 2012. godine uvedena obaveza da sve zgrade koje se grade imaju minimum razred C eneregetskog nivoa.

Prema trenutnim propisima, energetska efikasnost se uglavnom preračunava na osnovu energije koja je potrebna za grejanje, rekla je Atanacković i dodala da se energija koristi i za rasvetu, za zagrevanje tople vode, ventilaciju i slično, te da je potrebno sve te energije uzeti u obzir, kako bi imali jasnu predstavu o tome da li je nešto energetski efikasno ili ne.

"S druge strane, treba da imamo i strateški osnov kako ćemo obnavljati postojeći stambeni fond i unaprediti svojstva zgrada, bilo da je stambeni sektor u pitanju ili zgrade javnih namena, i upravo počinjemo sa izradom nove strategije koja će se baviti tim pitanjem", rekla je Atanacković, koja očekuje da će strategija biti završena početkom sledeće godine.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stevica Deđanski je istakao da je, kada je reč o energetskoj efikasnosti, poslednjih nekoliko godina učinjeno dosta toga po tom pitanju i kao primer naveo osnivanje Fonda za energetsku efikasnost"Postoji puno mera koje smo mi, kao resorno ministarstvo, uradili i koje ćemo u narednom periodu uraditi", rekao je on.

Istakao je da je važno i podizanje svesti građana i da resorno ministarstvo nema sredstva da može time da se bavi direktno, ali da daje podršku svim nevladinim organizacijama, i domaćim i stranim, koje se bave tim problemom.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.