Dogovor lidera EU, čeka se odgovor Turske

Izvor: Radio 021, 18.Mar.2016, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor lidera EU, čeka se odgovor Turske

Lideri EU su na samitu u Briselu dogovorili zajedničku poziciju o planu vraćanja desetina hiljada migranata Turskoj, koju će danas ponuditi turskom premijeru Ahmetu Davutogluu.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel je na Tviteru objavio vest o dogovoru nakon razgovora u Briselu, gde su lideri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << EU dobili uveravanja da nacrt sporazuma neće rezultirati masovnim deportacijama, a istovremeno su izglađene razlike zahvaljujući olakšicama obećanim Turskoj u zamenu za njenu pomoć.

Predsedavajući samita, Donald Tusk i šef izvršnje Komisije trebalo bi da ujutru predstave Davutogluu dogovorene pozicije EU kako bi ih on odobrio. Ukoliko on to ne bude učinio, lideri 28 zemalja EU će se ponovo sastati da preispitaju predloženo.

Na osnovu plana dogovora, EU će platiti kako bi novi migranti koji pristižu u Grčku a ne ispunjavaju uslove za azil bili vraćeni u Tursku. Za svakog vraćenog migranta, EU će primiti jednog sirijskog izbeglicu koji će svi biti raspoređeni među državama EU.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbjeglička kriza: EU i Turska postigli dogovor

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Mar.2016

Evropski lideri postigli su privremeni dogovor sa Turskom o zaustavljanju ilegalnih migracija u Evropu. Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk predložio je da svih 28 članica odobri tekst dogovora bez prethodnih izmjena, prenosi Rojters...Podsjetimo, ukoliko zvanična Ankara prihvati plan EU od...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Merkelova zabrinuta: Pregovori sa Turskom neće biti laki

Izvor: Blic, 18.Mar.2016

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, nakon što su lideri EU dogovorili zajedničku poziciju o planu vraćanja desetina hiljada migranata Turskoj, da današnji pregovori sa Ankarom neće biti laki...Ona je istakla da EU mora da bude spremna da počne brzo da vraća migrante iz Grčke u Tursku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.