Izvor: Radio 021, 04.Okt.2020, 12:27

Brnabić u Jajincima: Nastavljamo da negujemo antifašističke vrednosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se na komemorativnoj svečanosti povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima u Drugom svetskom ratu.

"Budite uvereni da rukovodstvo Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem i svi oni koji danas prihvataju štafetu istorije svaki dan pokazuju da oni koji sui ovde pali nisu ginuli uzalud... Sledimo primere predaka i ispsujemo još jedno poglavlje istorije", kaže Ana Brnabić u Spomen-parku "Jajinci".

Ističući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se Srbija nalazi pred različitim pritiscima koji su međusobno isprepletani, Ana Brnabić je navela da Srbija nastavlja da čuva mir i neguje antifašističke vrednosti.

"Naša dužnost je da budemo ponosni na našu istoriju, na našu Srbiju, da baštinimo sećanje na pretke i ideale, odbacujući sve pokušaje revizije istorije i relativizacije zločina", kazala je premijerka.

Dodala je da je srpski narod u oba rata bio na pravoj strani i da su "naši preci pružajući otpor zlu, nasilju, teroru i nepravdi dali neizbrisiv doprinos slobodi i dostojanstvu Srbije i Evrope".

"Danas smo ovde ponovo da bismo se poklonili žrtvama i odali počast. Svake godine je jednako teško i potresno. Poklanjamo se precima koji su se borili za ideale slobode i pravde, njima koji su ubijani jer su različiti, zato što su njihove ubice procenile da im put nije dovoljno bela ili da im je kosa previše tamna da su im imena ili prezimena neprikladna... Najviše zato jer su imali ideale", kazala je Ana Brnabić.

Poručila je da je obaveza svih nas da sa što većim žarom gradimo društvo na antifašističkim vrednostima.

Predsednik Udruženja "Jasenovac" koji je preživeo ustaški logor Milinko Čekić rekao je da zločin nije vršen samo na odraslima i starijima, već i nad decom.

"Fašizam i nacizam su veliko zlo, koje deli ljude po naciji i veri, ideologija koja ne sme da ima sledbenike u svetu, ni na prostoru bivše Jugolavije", kazao je Čekić.

Prethodno su je održana ceremonija polaganja venaca.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.