Komemoracija u Jajincima: Naši borci nisu pali uzalud VIDEO

Izvor: B92, 04.Okt.2020, 09:09

Komemoracija u Jajincima: Naši borci nisu pali uzalud VIDEO

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se na komemorativnoj svečanosti povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima u Drugom svetskom ratu

"Budite uvereni da rukovodstvo Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem i svi oni koji danas prihvataju štafetu istorije svaki dan pokazuju da oni koji sui ovde pali nisu ginuli uzalud... Sledimo primere predaka i ispsujemo još jedno poglavlje istorije", kaže Ana Brnabić u Spomen-parku "Jajinci".

Ističući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se Srbija nalazi pred različitim pritiscima koji su međusobno isprepletani, Ana Brnabić je navela da Srbija nastavlja da čuva mir i neguje antifašističke vrednosti.

"Naša dužnost je da budemo ponosni na našu istoriju, na našu Srbiju, da baštinimo sećanje na pretke i ideale, odbacijući sve pokušaje revizije istorije i relativiziacije zločina", kazala je premijerka.

Dodala je da je srpski narod u oba rata bio na pravoj strani i da su "naši preci pružajući otpor zlu, nasilju, teroru i nepravdi dali neizbrisiv doprinos slobodi i dostojansvtu Srbije i Evrope.

"Danas smo ovde ponovo da bismo se poklonili žrtvama i odali počast. Svake godine je jednako teško i potresno. Poklanjamo se precima koji su se borili za ideale slobode i pravde, njima koji su ubijani jer su različiti, zato što su njihove ubice procenile da im put nije dovoljno bela ili da im je kosa previše tamna da su im imena ili prezimena neprikladna... Najviše zato jer su imali ideale", kazala je Ana Brnabić.

Poručila je da je obaveza svih nas da sa što većim žarom gradimo društvo na antifašističkim vrednostima.

Predsednik Udruženja "Jasenovac" koji je preživeo ustaški logor Milinko Čekić rekao je da zločin nije vršen samo na odraslima i starijima, već i nad decom.

"Fašizam i nacizam su veliko zlo, koje deli ljude po naciji i veri, ideologija koja ne sme da ima sledbenike u svetu, ni na prostoru bivše Jugolavije", kazao je Čekić.

Prethodno su je održana ceremonija polaganja venaca.

Obaveza sećanja je najmanje što možemo da učinimo za nevino stradale u Jajincima i drugim stratištima svuda u svetu, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević na komemorativnoj svečanosti.

Kako je saopštilo Ministartsvo, Đorđević je rekao da će Srbija preduzimati i ubuduće sve što je potrebno da naša antifašistička borba, i ogromne žrtve koje smo podneli, budu vrednovane, priznate i uvažene onako kako to i zaslužuju.

"Ono što se u savremenoj istoriografiji naziva - kulturom sećanja - moramo pretvoriti u - obavezu sećanja, jer to je najmanje što možemo da uradimo za sve nevino stradale, i ovde, u Jajincima, i na svim, nažalost mnogobrojnim, stratištima svuda u svetu", kaže ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija, sve njene institucije, na inicijativu i uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, preduzela je i preduzimaće i ubuduće sve što je potrebno da na dostojanstven i primeren način naše kolektivno istorijsko pamćenje bude deo evropskog i svetskog kolektivnog pamćenja.

Đorđević je rekao da stratište u Jajincima, na kojem je streljano 80.000 nevinih ljudi, žena i dece, najviše Srba, ali i Jevreja i Roma, antifašista i rodoljuba, kao i nasumično odabranih, ni za šta i nikome krivih talaca, predstavlja najveću masovnu grobnicu na teritoriji Srbije.

"Ako bismo minutom ćutanja za svakog nevino stradalog u Jajincima, pokušali da izrazimo svoje poštovanje, ćutali bismo preko 1.300 minuta, ćutali bismo gotovo 24 sata bez prekida. Ali, nećemo ćutati, kao što nismo ni do sada", poručio je Đorđević.

Naveo je da ćemo govoriti o zlu, podsećati na njega, suditi mu uvek i iznova, hrabro i na činjenicama i argumentima zasnovano, da nam se zlo ne bi ponovilo i da unapred sprečimo sve pokušaje falsifikovanja i prekrajanja istorijske istine.

Kako je rekao, Srbija je mala, ali ponosna i hrabra država, koja je uvek bila na strani istine, pravde i poštovanja ljudskih i civilizacijskih tekovina i vrednosti.

„O tome, o takvom našem stavu u svim prelomnim trenucima svetske istorije, svedoče i Jajinci, ali i Jasenovac, Jadovno, Glina, Prebilovci, svedoče naša mnogobrojna stratišta, na kojima smo upravo zbog našeg ponosa i naše hrabrosti, zbog naše vere u pravdu i istinu, bili i ubijani", kaže ministar.

Na nama je, poručuje, da to pamtimo, da se sećamo i poštujemo nevino stradale, ali i da ne dozvolimo da se to više ikada dogodi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DAN SEĆANJA NA STRADANJE SRBA, ROMA I JEVREJA U JAJINCIMA "Ispisujemo poglavlje u slobodarskoj istoriji" (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Okt.2020

Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja..Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodi državnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima u Drugom svetskom ratu...Komemoracija je počela u 11 sati u Spomen-parku "Jajinci", kod Spomenika žrtvama...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.