Izvor: RTS, 04.Okt.2020, 12:01

Brnabić: Srbija svoju slobodu i nezavisnost ceni i voli više od svega

Srbija se nalazi pred značajnim političkim i bezbednosnim izazovima, ne samo zbog odnosa sa Prištinom i vrlo složenih odnosa u regionu već zbog činjenice da su na teritoriji naše zemlje isprepletani višeslojni interesi različitih aktera, svetskih i evropskih sila, velikih i moćnih zemalja, poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na komemoraciji žrtvama stratišta u Jajincima tokom Drugog svetskog rata.
Ana Brnabić je, predvodeći državnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ceremoniju posvećenu desetinama hiljada stradalih tokom okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu, naglasila da svet iz dana u dan postaje geopolitički, tehnološki, zdravstveno i klimatski sve kompleksnije mesto, a da Srbija svoju slobodu i nezavisnost ceni i voli više od svega.

"Bezbednosni izazovi su višestruki, različiti, međusobno isprepletani. Čini se da je zemljama kakva je Srbija, onima koji svoju slobodu i nezavisnost cene i vole više od svega, svoje suvereno pravo da odlučuju za sebe ne zamerajući se nikome, ali jasno birajući svoj put, taj put danas teži, izazovniji nego u bilo kom trenutku nakon Drugog svetskog rata", ocenjuje Brnabićeva.
Dodaje da ideali i vrednosti onih koji su pali tokom Drugog svetskog rata nastavljaju da nas vode u toj teškoj borbi.  
"Rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem vrlo dobro zna i pokazuje da oni koji su ovde pali nisu ginuli uzalud. Braneći nezavisnost, slobodu i interese Srbije, sledimo primere predaka i ispisujemo još jedno poglavlje u slobodarskoj istoriji naše zemlje", poručila je premijerka. 
Dodala je da otvaramo novo poglavlje u kome je Srbija članica unije evropskih država, za koju kaže da je najveći i najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočava.
Istakla je da je Srbija zemlja sa prijateljima i partnerima i na istoku i na zapadu.
"Srbija je zemlja pobednik u oblastima u kojima je kroz istoriju retko pobeđivala - u ekonomiji, broju investicija, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u sebe, svoje ljude i svoju budućnost", rekla je premijerka.
Brnabićeva koja je položila venac na stratište u Jajincima i upisala se u Spomen-knjigu je naglasila da nastavljamo samouvereno da čuvamo antifašitičke vrednosti.
"Plamen slobode Srbije nastavlja i nastaviće večno da živi", navela je Brnabićeva na obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima.  
Poručila je da treba da budemo ponosni na našu istoriju i Srbiju, da baštinimo sećanja na pretke, odbacujući svaki pokušaj revizije istorije.
Čekić: Nacizam je ideologija koja ne sme imati sledbenikeOkupljenima se obratio i predsednik Udruženja "Jasenovac" Milinko Čekić, koji je preživeo ustaški logor. 
"Ropstvo to je ćutanje rekao je (Dobrica) Ćosić u knjizi 'Deobe'. Podseća da o zločinu treba govoriti, istinu ne prećutkivati. Naše udruženje čuva uspomenu na žrtve fašizma i nacizma da bismo poručili da su fašizam i nacizam veliko zlo koje deli ljude po rasi veri i naciji i da je to ideologija koja ne sme da ima budućnost i sledbenike", poručuje Milinko Čekić. 
Komemoraciji su prisustvovli ministri, predstavnici stranih ambsada, Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Srbija pred značajnim izazovima, ne samo zbog Prištine već i preplitanja interesa velikih

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Okt.2020

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se Srbija nalazi pred značajnim političkim i bezbednosnim izazovima i to kako je navela, ne samo zbog odnosa sa Prištinom i "vrlo složenih" odnosa u regionu već i zbog "nepobitne" činjenice da su na njenoj teritoriji isprepletani interesi "velikih i...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.