Beba rođena sa mozgom van lobanje se oporavlja uprkos prognozama

Izvor: Radio 021, 16.Jun.2016, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba rođena sa mozgom van lobanje se oporavlja uprkos prognozama

Doktori su u 22. nedelji trudnoće saopštili Dastinu i Seri Joder da njihova nerođena beba ima rupu na vrhu lobanje.

Redak defekt poznat kao encefalocela obično je fatalan zbog toga što bebin mozak raste van lobanje. Ipak, ovaj bračni par je odlučio da nastavi sa održavanjem trudnoće i pripremili su se na susret sa bebom koja neće živeti duže od par sati.

Nakon što je Bentli rođen, medicinske sestre ga nisu merile, kupale ili čistile grlo. Svi su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mislili da će ubrzo umreti, ali se on ipak borio. I pored ožiljaka i infekcija koje su se javile u prvih nekoliko meseci njegovog života, Bentli je nastavio život.

Joderovi su kontaktirali doktora Džona Meara iz Dečje bolnice u Bostonu, koji je odlučio da Bentlijevu lobanju proširi i na kraju je zatvori pomoću segmenata iz drugih delova njegove lobanje. On je vežbao na odštampanom 3D modelu Bentlijevog mozga i lobanje, a imao je pomoć i neurohirurga.  Nakon operacije 24. maja, kao i dve kontrole, dečak je počeo sa fizikalnom terapijom.

Iako se još ne zna da li će ovaj dečak imati neke dugoročne probleme sa vidom ili kašnjenjem u razvoju, činjenica da je dogurao do ove tačke je uspeh sam po sebi.

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.