Interesantne činjenice o telefonu Nokia N9

Izvor: TvojPortal.com, 27.Jun.2011, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interesantne činjenice o telefonu Nokia N9

Nokia N9, prvi MeeGo smartfon, odmah po predstavljanju privukao je veliku pažnju medija i korisnika. Iako već imamo dosta informacija o njemu, radi se o potpuno novoj platformi i interfejsu, pa je iza svega ostao i određeni stepen mistifikacije.











Korisnici još uvek ne mogu da steknu utisak kakav je zaista MeeGo, te koliko se razlikuje od drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << popularnih platformi - šta ima, a šta mu nedostaje... Na sajtu ShootSpeak očigledno su bili svesni ovog "problema", pa su počeli pažljivo da skupljaju sve utiske i činjenice o telefonu Nokia N9, do kojih je u ovom trenutku teško doći na jednom mestu jer su "razbacane" po raznim forumima i blogovima. Ipak, važno je znati da ove informacije uglavnom dolaze od zvaničnih izvora i mogu se smatrati proverenim:
- Trenutno se u glavnom meniju ne mogu napraviti folderi za aplikacije. Ipak, takva funkcija biće dodata putem softverske nadogradnje.
- Potpredsednik prodaje finske kompanije nagovestio je da bi preporučena cena telefona mogla da iznosi 660 dolara za verziju sa 16, odnosno 749 dolara za verziju sa 64 GB ugrađene memorije.
- Predstavnici kompanija Nokia iz Australije nagovestili su da bi telefon mogao da počne da se isporučuje operaterima već tokom avgusta.
- Web browser telefona podržava multitouch upravljanja sa šest prstiju u isto vreme (možda i više).
- Telefon nema nativnu podršku za korejsko pismo, i to ne samo za pisanje, već ni za prikaz korejskih fontova.
- MeeGo softver ugrađen u N9 zasnovan je na Debian sistemu za upravljanje instalacionim paketima. Zato će, kao na telefonu N900, biti moguće instalirati .deb fajlove iz Web browsera.
- Tzv. "lockscreen" (ekran telefona kada je zaključan), kao i tri glavna "pogleda" glavnog ekrana (spisak aplikacija, ekran za notifikacije i task manager), podržavaju samo uspravnu orijentaciju ekrana, a ne i horizontalnu.
- Na barem jednom videu ovog telefona koji se može pronaći na YouTubeu, viđena je ikonica aplikacije Fennec. U pitanju je beta verzija Web browsera Firefox Mobile.
- Ugrađeni multimedijalni plejer telefona sposoban je da pušta Flash video, ali to ne važi i za nativni browser, koji za sada nema Adobe Flash plugin.
- Ugrađeni multimedijalni plejer telefona podržava praktično sve moderne formate video fajlova, uključujući MKV (do rezolucije 720p).
- U N9 je ugrađen FM transmiter. Međutim, iako postoji hardverska osnova, za sada ova funkcija nije omogućena softverski. Moguće je da će FM transmisija biti kasnije omogućena za korisnike iz određenih zemalja, pošto zakonodavstvo nekih evropskih država, uključujući Srbiju, nije regulisalo emitovanje radio signala sa ličnih prenosnih uređaja.
- Senzor kamere koja je ugrađena u telefon pravi fotografije u neobičnom odnosu stranica 13:9 (većina senzora snima ili u 16:9 ili u 4:3).
- N9 ima najbržu kameru među mobilnim telefonima.
- Softver za kameru telefona će biti potpuno "otvoren", što znači da će nezavisni programeri moći da se igraju sa interfejsom, novim formatima, podešavanjima i funkcijama.
- N9 je prvi telefon finske kompanije koji podržava kreiranje više od jednog Mail for Exchange email naloga.
- Pošto se iz otvorenih aplikacija na ovom telefonu izlazi jednostavnim pomeranjem prsta od ivice ekrana ka sredini, takva akcija će automatski biti isključena u igricama, kako ih korisnik ne bi slučajno prekidao.
- Nokia N9 podržava Caldav, što znači da u nativnu aplikaciju za kalendar jednostavno možete dodati Google Calendar.
- U imeniku telefona, određenim kontaktima ćete moći da dodelite "zvezdicu", kako bi se oni prvi prikazivali na spisku kontakata.
izvor: www.mobihobi.com



činjenicesmartphoneNokia N9

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.