Nokia
Nokia

Kompanija Nokia je najavila svoj povratak na tržište mobilnih telefona.
Finski gigant, koji je nekada bio najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu postigao je dogovor s Mikrosoftom i najavio da će ponovo početi da proizvodi mobilne telefone 2016. godine.
Mikrosoft je kupio Nokijin odsek za mobilne telefone za 5,44 milijardi evra 2013. godine nakon što je finska komisija ustanovila pad prodaje što su uzrokovali Apleovi uređaji. Predsednik Mikrosofta Rajev Suri doneo je odluku da vrati na tržište mobilne najbolje tehnologije. Najbolji prvi proizvod jeste Nokia 3210 koju su svi imali.

Baterija Apleovog ajfona u proseku traje manje od jednog dana a samsungov galaksi s6 nije ništa bolji. Međutim baterija Nokie 3210 mogla je trajati sedam dana, pa čak i duže u zavisnosti od korišćenja. Čest kvar današnjih mobilnih telefona je pucanje ekrana ali se to Nokiji 3210 nikad nije desilo. Ovaj uređaj je bio težak 135 grama, a mnogi su se šalili i govorili da bi mogla da preživi zemljotres koliko je snažna.
Ako bi Nokia ispala na pod otvorio bi se zadnji poklopac, baterija bi ispala i opet bi radila sa savršenom i prostom tehnikom. Naslednik modela 3210 je bila Nokia 3310 i bila je jednako kvalitetna i neuništiva. Dostupna u nekoliko boja a bilo je moguće kupiti i maske napravljene na različite teme. Popularna igra snejk je bila najbolja, danas postoje mnoge igre ali snejk svi pamte.

Sa 126 miliona prodanih primeraka je postao jedan od najprodavanijih mobilnih telefona u istoriji. Proizvedeno je i nekoliko verzija 3315, 3320, 3330, 3350, 3360, 3390, i 3395. Nokia 3310 je kompaktan, bio je popularan za igre i slanje sms poruka zbog mogućnosti pisanja trostruko duže poruke a imao je i opciju glasovnog biranja brojeva. Kompanija Nokia je osnovana 1865. godine i dok je stigla do biznisa sa telefonima nekoliko puta je promenila poslovnu delatnost.

U Finskoj je osnovana firma jedna od najjačih Nokia koja se bavila proizvodnjom i distribucijom različitih vrsta papira, čitavih trideset godina Nokia je proizvodila papir različite namene, uglavnom pisaći ali je krajem 19. veka 1898. godine prvi put promenila delatnost i interesovanje. Sa papirnog je prešla na gumarski posao. Nokia je sve do 1910. godine primarno proizvodila gumu, automobilske pneumatike, i čizme da bi se te godine uključila i u poslove sa distribucijom električne energije. Od 1912. godine je postojala kompanija Finski kablovi koja se bavila distribucijom energije za domaćinstva u zemlji. 1963. godine Nokia je ušla u posao sa telekomunikacijama,zatim je 1967. godine osnovana Nokia korporacija kakva je poznata danas u svetu.

1971. godine Nokia je postavila prvi digitalni prekidač za centrale, da bi 1974. godine predstavila prvi automobilski telefonski uređaj. 1981. godine Nokia je pokrenula prvu svetsku mobilnu mrežu, za koju su prvi telefoni predstavljeni tek kasnije, bili su to veliki portabl telefoni, ipak već 1987. godine Nokia je usavršila svoju tehnologiju i predstavila prvi mobilni telefon koji je mogao da se nosi i koristi jednom rukom. 1991. godine je obavljen istorijski prvi gsm poziv, i to preko Nokia mreže i telefona.

Prvi sms je poslat naredne godine 1992. godine, a Nokia je nastavila da ređa uspehe, predstavljajući javnosti svoje nove modele telefona od kojih je svaki naredni bio sve napredniji i manji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Nokia u prvom kvartalu sa većom dobiti

Nokia u prvom kvartalu sa većom dobiti

HELSINKI – Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 odsto na 438 miliona evra. Foto: pixabay U godišnjem poređenju prihoda kompanije su manji za petinu i iznose 4,67 milijardi evra, prenijela je francuska novinska agencija AFP. Pad prihoda u kompaniji pripisuju “teškom poslovnom okruženju”. Na poslovanje u području mobilnih mreža najviše je uticao pad ulaganja operatora u telekomunikacijsku...

Izvor: Capital.ba, 18.Apr.2024, 16:19

Detaljnije >>

Tri klasična Nokia telefona dobijaju veliku nadogradnju

​HMD Global lansiraće tri nova Nokia klasična telefona, zasnovana na ranijim, popularnim modelima, ali s modernim izmjenama.

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Apr.2024, 21:31

Detaljnije >>

Finski HMD Global koji stoji iza Nokia brenda, lansira sopstvenu marku telefona

Finski HMD Global koji stoji iza Nokia brenda, lansira sopstvenu marku telefona

Finska startap kompanija HMD Global, koja već deset godina poseduje licencu za proizvodnju i prodaju Nokia mobilnih telefona, uskoro ostaje bez nje. Saradnja će biti zvanično raskinuta 2026. godine zbog prestanka važenja ugovora o licenciranju koji su potpisale obe strane. S tim u vezi, zvaničnici kompanije HMD su najavili da će ove godine lansirati svoj prvi mobilni telefon pod sopstvenom, HMD robnom markom. Najraniji mogući termin izlaska  uređaja je mesec jul, a Nokia brendirani mobilni...

Izvor: Piplmetar.rs, 02.Apr.2024, 23:31

Detaljnije >>

Izazovi za Reddit uoči planiranog izlaska na berzu: Nokia Technologies ih tužila za kršenje patenata

Izazovi za Reddit uoči planiranog izlaska na berzu: Nokia Technologies ih tužila za kršenje patenata

Ovaj pravni izazov dolazi u trenutku kada Reddit potpisuje značajan ugovor sa Google-om, vredan 60 miliona dolara godišnje.

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2024, 19:11

Detaljnije >>

POVRATAK LEGENDE: Nokia 3210 se vraća na velika vrata sa 4G podrškom

POVRATAK LEGENDE: Nokia 3210 se vraća na velika vrata sa 4G podrškom

Finski proizvođač telefona HMD, koji je, inače, kupio Nokia brend, uskoro predstavlja osam novih uređaja među kojima je i unapređena legendarna Nokia 3210 sa 4G

Izvor: Kurir, 26.Mar.2024, 21:01

Detaljnije >>

Nokia 3210 se vraća na velika vrata sa 4G podrškom

​Finski proizvođač telefona HMD, koji je, inače, kupio Nokia brend, uskoro predstavlja osam novih uređaja među kojima je i unaprijeđena legendarna Nokia 3210 sa 4G podrškom.

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Mar.2024

Detaljnije >>

Legendarna Nokia 3210 se vraća

HMD bi u maju mogao da objavi novu verziju Nokia 3210 telefona.

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Mar.2024, 12:40

Detaljnije >>