Većina greškom podržala predlog opozicije, u niškoj Skupštini i podrška uzbunjivaču iz Krušika

Izvor: JužneVesti.com, 16.Dec.2019, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina greškom podržala predlog opozicije, u niškoj Skupštini i podrška uzbunjivaču iz Krušika

Sednicu niške Skupštine na kratko je prekinula odbornička grupa Niška inicijativa transparentom "Aco Srbine" sa fotografijom uzbunjivača Aleksandra Obradovića. Ovi opozicioni odbornici tražili su i da se dopuni dnevni red zahtevom za deklaraciju o osudi nasilja, što su prvo podržali svi prisutni, pa i odbornici SNS, ali se glasalo još jednom i tada je ruku podiglo samo 8 odbornika i njihov predlog nije usvojen.

Jutros je počelo novo zasedanje niške Skupštine, na kome >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ponovo učestvuje odbornik Branislav Jovanović iz odborničke grupe "Niš moj grad". Predlog prvo prihvatili i naprednjaci, pa se predomislili; foto: JV/M. Z.

Osim njega, opozicionari su i odbornici Niške inicijative koji su u salu uneli i podigli transparent sa poznatom parolom koju članovi SNS-a često izgovaraju na mitinzima. Ipak, u njihovoj režiji "Aca Srbin" je Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz fabrike "Krušik" koji je već nekoliko meseci u kućnom pritvoru.

Transparent se nije dugo zadržao, jer je predsednik Parlamenta Rade Rajković zamolio odbornika Srđana Nonića da ga skloni.

Vređate dostojanstvo Skupštine, molim vas da spustite transparent - rekao mu je Rajković.

Podrška uzbunjivaču i u sali niške Skupštine; foto: JV/M. Z. Niška inicijativa je, osim ove podrške uzbunjivaču, tražila i da se dopuni dnevni red zahtevom o deklaraciji o osudi nasilja. Kada je Rajković čitao zahteve za dopunu i tražio da se o predlozima izjasne, svi odbornici, pa i većina koju čine naprednjaci, podigli su ruku "za" ovaj predlog.

Skupštinski izveštači tumače da vladajuća većina zapravo nije razumela ko je predlagač i da je reč o inicijativi opozicije. Predsednik Skupštine je isti zahtev pročitao još jednom, a tada je predlog podržalo samo 8 odbornika.

Nonić se zato pobunio što se glasalo duplo i što je prihvaćeno ponovoljeno glasanje, a kaže i da mu nije dozvoljeno ni da obrazloži predlog.

Inače, odbornici danas raspravljaju o budžetu Niša za sledeću godinu.

Nakon što je tekst objavljen, odbornik SNS Boban Džunić je za govornicom rekao da naprednjaci jesu protiv nasilja, ali da predlog opozicije ipak nisu prihvatili. Zamolio je i da se "ne obmanjuje javnost", jer tvrdi da duplog glasanja nije bilo.

Zbog građana Niša želim da kažem da nije došlo do duplog glasanja, već u momentu kada je trebalo da se glasa, odbornici su ulazili i izlazili, i iz opozicionih i iz pozicionih redova, tako da predsednik glasanje nije ponovio, nego prekinuo i tražio da se kvorum ponovo utvrdi, da ne bi kasnije ponovo došlo do izlaganja opozicionih odbornika da nije tačan broj odbornika koji su glasali ili nisu glasali - pojasnio je.

I predsednik Skupštine Rajković je rekao da je namerno tražio da se utvrdi kvorum i onda glasa ponovo, jer neki odbornici ne poštuju rad Skupštine i ulaze i izlaze iz sale, a neki nisu ni bili na svojim mestima. Tvrdi da ovo nije prvi put da se "glasa duplo", odnosno da traži da se utvrdi tačan broj odbornika, već da to radi uvek, za svaku tačku, kada je slična situacija.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Skupštinu grada Niša “prekinuo” transparent podrške Obradoviću

Izvor: Danas, 16.Dec.2019

Sednica Skupštine grada Niša “prekinuta” je danas na kratko jer su odbornici opozicione Niške inicijative raširili transparent na kojem je pisalo “Aco Srbine”, ali uz fotografiju uzbunjivača iz valjevskog “Krušika” Aleksandra Obradovića.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.