Na slikama Nišlijke splet tihih šetnji Francuskom i srpskog meraka

Izvor: JužneVesti.com, 16.Apr.2018, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na slikama Nišlijke splet tihih šetnji Francuskom i srpskog meraka

Sa jedne strane melanholične šetnje kroz francuske gradove, a sa druge srpski merak, isprepletani su na slikama niške autorke Aleksandre Mirić. Krcat Oficirski dom u Nišu ispratio je otvaranje izložbe slika "Merak", a sve u sklopu proslave 15 godina postojanja Francuskog instituta u Nišu.

Nastale tokom poslednjih 10 godina, u periodu kada je Mirićeva boravila i u Francuskoj i u Srbiji, slike su deo dva ciklusa – mesta i osećanja. Ciklus ljudi vezan je za niški merak; >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << foto: Nikola Miljković

Ciklus mesta vezan je za moje dugogodišnje boravke u Francuskoj, gde sam ćef nalazila u tim tihim melanholičnim šetnjama kroz gradove, dok je ciklus iz Niša merak koji sam ja našla u komunikaciji sa ljudima, što jeste konačno i deo našeg identiteta i deo našeg mentaliteta, ono što nas čini posebnim. Merak da popijem kafu sa drugaricom, merak da se gušnem sa mužem, merak da otvorim ovu izložbu konačno u mom rodnom gradu – priča Mirićeva.

Na samom otvaranju izložbe nastupio je i hor, a brojni posetioci imali su prilike da degustiraju i neka od vina, po kojima je Francuska u celom svetu poznata.

"INSIDE ME", 2017, mixed technique painting on canvas, 100x70cm, #portrait #painting #contemporaryart #popart #colorful #artist #art #instaart #decoration #homedecor #orange #interiordesign #interiordecor #love #original #originalart #love #instagood #tbt #photooftheday #poprealism

A post shared by Aleksandra Miric (@aleksandra.miric.art) on Mar 10, 2018 at 1:25am PST

Rođendan Francuskog instituta obeležen uz nekoliko manifastacija; foto: Nikola MIljkovićSem izložbom "Merak", povodom 15. rođendana upriličen je i Gradski forum, kako navodi Marion Viau iz Francuskog instituta, na kome se moglo čuti o tradiciji i kulturno-istorijskom prožimanju dve države, ali i o zajedničkoj budućnosti.

Ono što je veoma posebno je što Francuski institut postoji samo zbog odlične saradnje sa Nišem i Bibliotekom "Stevan Sremac". Danas je i proslava prijateljstva između Francuza i Srba. Francuski institut je samo jedan primer saradnje, ali mi imamo dugo prijateljstvo – ispričala je Viau.

Inače, Mirićeva je 2017. godine dobila nagradu za najbolji doktorski rad, koji je branila na dva jezika i koji je preveden na francuski. Takođe prošle godine, osvojila je i jedinu nagradu koja se u Srbiji dodeljuje na temu nadrealizma “Matiću u čast”, za delo "When The Saints Go Marching In".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.