Izvor: Medijski istraživački centar, 28.Mar.2012, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba fotografija polaznika škole kreativne fotografije

Niški foto klub FON svojim sugrađanima i ovog proleća predstavlja radove mladih autora, polaznika desete škole kreativne fotografije.
Školu je uspešno završilo dvadeset šest polaznika i oni će se predstaviti završnom zajedničkom izložbom, koja će se održati u Evropskom kutku od 02.04.2012 do 06.04.2012. Svečano otvaranje izložbe, praćeno dodelom diploma polaznicima zakazano je za 02.04.2012. u 19 sati.

Ova jubilarna, 10. po redu škola, trajala je od novembra meseca 2011. godine do marta 2012. Za razliku od prethodnih godina, organizatori ovogodišnje škole su još tokom nastave za polaznike organizovali takmičenje, mini Foto-finiš po ugledu na tradicionalni veliki Foto-finiš, koje se održava svakog avgusta i koje okuplja poznate balkanske fotografe. Na mini takmičenju polaznici škole su fotografisali na 6 zadatih tema, a ocenjivali su ih dosadašnji učesnici Foto-finiša i najbolje rangirani članovi sajta www.fotofinis.org . Dodeljene su nagrade u ukupnom plasmanu i u okviru svake od tema.
Polaznici škole su tokom nastave imali priliku da se oprobaju i u novinskoj fotografiji i da objave svoje radove i na našem sajtu http://www.mic.org.rs/2012/01/13/ulicna-fotografija-polaznika-skole-kreativne-fotografije/
Ovogodišnja, 10.škola imala je tu čast i privilegiju da ugosti i čuvenog Makedonskog fotografa Đorđa Ličkovskog, foto-reportera Evropske pres foto Agencije (EPA) koji je kroz razgovor sa polaznicima podelio svoje višegodišnje iskustvo i trikove zanata fotografisanja sportskih događaja.
Takođe, ovogodišnji gost na školi bio je i poznati knjaževački fotograf, snimatelj TV Zaječaj i prvoplasirani član Foto-finiša, Dragan Ristić, koji je polaznicima ukazao i na mogućnosti stvaranja nove umetnosti kombinacijom fotografija, i koji ih je nakratko uveo u svet nadrealizma u fotografiji.
Polaznici su imali prilike da u foto-laboratoriji Ivana Radovića Okca osete duh fotografije sa filma i razvijaju crno-bele fotografije starijim metodama.
Predavači na školi, bili su dugogodišnji saradnici i majstori svog zanata, Goran Švabić, Jovica Krstić, Saša Đorđević, Ivan Hadži-Zdravković,  Srđan Pavlović, Ivan Tošić, koji su upoznali polaznike sa istoijatom fotografske veštine, tehničkim dostignućima i samom tehnikom fotografisanja, mogućnostima digitalne obrade, i koji su kroz svoje savete i komentarisanje radova dali vetar u leđa budućim umetnicima. Polaznike je sa mogućnostima i dostignućima studijske fotografije upoznao Petar Blagojević, o likovnosti u fotografiji su ove godine po prvi put predavači u školi bili mladi akademski slikar Milan Vidojković i grafički dizajner Nikola Vučković.
 
 
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.