Uzimaju 50 odsto provizije: Koliko zarađuju agencije

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 19:15

Uzimaju 50 odsto provizije: Koliko zarađuju agencije

Iznajmljivanje stanova i generalno nekretnina preko agencije nije toliko čest slučaj, ali ljudi koji imaju iskustva s tim, žale se na veoma visoku proviziju (uzimaju i do 50 odsto) koju agencija naplaćuje za svoje usluge.

Prema tvrdnjama upućenih, pojedine agencije svoje usluge naplaćuju 50 odsto provizije od prve kirije, pa će zakupodavac u slučaju izdavanja svog stana ostati "kraći“ za nekoliko stotina evra, kao i što će osoba koja će živeti u izmajmljenom stanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << platiti istu proviziju agenciji.

U razgovoru za Bizportal Jovica Vlahović, stručnjak iz Beocity nekretnina, nekoliko puta je istakao da je ipak samo do građana koji se odlučuju na plaćanje toliko provizije, kao i da ipak postoje drugi načini u izbegavanju plaćanja agencijskih usluga.

"Svaka saradnja se ostvaruje po dogovoru – ako agencija traži 50 odsto provizije od kirije, to ne znači da morate da angažujete baš tu agenciju, ili makar da pokušate da napravite dogovor oko spuštanja cene njihove usluge“, započeo je Vlahović.

Vlasnici stanova se prvo dogovore, pa onda kukaju

Sagovornik je objasnio da ne postoji određen zakon koji određuju sumu koja agencija naplaćuje, kao i da je posle potpisivanja ugovora sve već završeno, bez prostora za žalbu.

"Redovna je praksa da vlasnici stanova potpišu ugovore sa agencijama, pa se naknadno žale, kada ipak shvate da uopšte nije mali novac koji moraju da plate agenciji za izvršene usluge, tačnije za to što su im pronašli stanare“, rekao je Vlahović.

Takođe je dodao da visinu proviziju ne određuje država, niti postoji bilo koji zakon koji nalaže određenu svotu novca prilikom obavljenog posla, već isključivo agencija. Kao i da ukoliko su klijenti unapred, a uvek jesu, upućeni u poslovanje agencije koju su angažovali za izdavanje svog stana, nemaju više prostora za bilo koji vid negodovanja.

Stručnjak za nekretnine je objasnio da građane niko ne uslovljava na korišćenje usluga agencija, kao i da postoji toliko drugih načina da se dođe do stanara, bez učestvovanja agencije.

"Vlasnici nisu dužni da striktno koriste usluge agencija koje uzimaju veliku sumu novca za svoje usluge. Sada je bar lako da se dođe do stanara posredstvom društvenih mreža, ili uz pomoć preporuke prijatelja“, rekao je on.

Uzimaju 50 odsto provizije, ali to je samo do građana

Kako je sagovornik portala objasnio, tržište je takvo da agencijama dozvoljava određivanje visine provizije na prvu kiriju, pomalo suludu, ali da je to opet i isključivo samo do vlasnika stanova koji izdaju svoje nekretnine.

"Da vlasnici stanova, ili pak, građani koji traže stanove za iznajmljivanje, ne posežu sa agencijskim uslugama i njihovim posredstvom, agencije bi morale da smanje visininu nadoknade za svoj posao. Sve je stvar ponude i potražnje, pa i u ovom slučaju“, zaključio je Vlahović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.