Banatske oranice udvostručile cenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banatske oranice udvostručile cenu

ZRENJANIN -

Cene stanova i kuća u Zrenjaninu i srednjobanatskim selima u blagom su padu od polovine 2008, dok je u istom periodu došlo do povećanja tražnje i udvostručenja cena obradivog zemljišta, procena je anketiranih stručnjaka u zrenjaninskim agencijama za nekretnine.

Svetska ekonomska krize i nepovoljna dešavanja u domaćoj ekonomiji, snizili su za četiri godine cenu kvadratnog metra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (m2) u novim gradskim naseljima sa oko 800 evra na prosečno 600 evra, pa i na niže, u zavisnosti od spratnosti, veličine i opremljenosti stana.

Bojan Mihajlov iz agencije "Pragma" u izjavi Tanjugu kao ilustraciju je naveo dvosoban stan od 52 m2, sa dve terase, u naselju "Bagljaš" koji je pre četiri godine prodat po ceni od 40.000 evra, dok kupac takav stan danas može kupiti za 30.000 evra.

Dvosobni stanovi, kojih je najviše, u ponudi su po ceni od 26.000 evra do 30.000 evra.

Za garsonjere prodavci traže nešto više po m2, pa se garsonjera od 28 kvadrata u novoj stambenoj zoni nudi za 16,000 evra, a trosoban stan od 70 m2 , na prvom spratu za 53.000 evra.

Ponuda kuća je velika, posebno u proređenim i ostarelim pograničnim banatskim selima, gde je svaka treća prazna i sa oglasom "na prodaju".

Lanac za 6 do sedam hiljada evra

Dok cene kuća stalno padaju u tim selima, zemlja je u poslednje četiri godine udvostručila vrednost.

Mera banatskih ratara za zemljište je jutro (ili lanac) od 57 ari koje nalazi kupca čim se oglasi prodaja, tim pre ukoliko je veća, a zemljište plodnije.

Cena zemlje, zavisi, pre svega, od klase.

Prema podacima iz agencija, obradivo zemljište je najskuplje u Botošu, gde se ove jeseni prodaje za 6.500-7000 evra po jutru.

Najjeftinija je oranica četvrte i pete klase u Jankov Mostu, oko od 800-1.200 evra po jutru, dok je u zrenjaninskom ataru 5.000-6.000 evra.

Poznavaoci prometa zemljišta navode da su najveći kupci novi veleposednici, sa imovinom od više stotina hektara koji se i dalje šire, za šta su računicu našli i u subvencijama države od 130 evra po hektaru.

Neretko, vlasnici banatskih oranica su iz Beograda i Novog Sada jer su izračunali da obradivo zemljište bolje oplođuje uloženi novac od bankarskih kamata.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Banat: Oranica udvostručila cenu

Izvor: B92, 29.Sep.2012

Beograd -- Cene stanova i kuća u Zrenjaninu i srednjobanatskim selima u blagom su padu od polovine 2008, a istovremeno je porasla tražnja za zemljištem...U tim krajevima, došlo je do udvostručenja cena obradivog zemljišta, procena je anketiranih stručnjaka u zrenjaninskim agencijama za nekrertnine...Svetska...

Nastavak na B92...

U Subotici kvadrat stana za manje od 400 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2012, 12:41

SUBOTICA -..U Subotici kvadratni metar (m2) stana može da se nađe po ceni nižoj 400 evra, dok jedan hektar (ha) zemlje košta oko 6.000 evra, rečeno je Tanjugu u Agencijama za promet nekretnina u najsevernijem gradu u Srbiji...Prema rečima direktora i vlasnika agencije za promet nekretnina "Top...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.