Terzić ostaje u pritvoru

Izvor: RTS, 23.Mar.2011, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terzić ostaje u pritvoru

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić, optužen za zloupotrebe u transferima fudbalera, ostaje u pritvoru. Viši sud u Beogradu ponovo odbio jemstvo od 535.000 evra koje je Terzić ponudio da se brani sa slobode. Nastavak suđenja zakazan za 9. maj.

Viši sud u Beogradu ponovo je odbio predlog da se bivšem predsedniku Fudbalskog saveza Srbije i direktoru OFK "Beograda" Zvezdanu Terziću ukine pritvor uz jemstvo od preko pola miliona evra u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekretninama, ne navodeći razloge za tu odluku.

Sudija Danko Laušević odluku je, posle dvadesetnominutne pauze na suđenju, saopštio samo Terzićevim braniocima "iza zatvorenih vrata", ne dozvolivši novinarima i publici da uđu u sudnicu.

Jedan od Terzićevih branilca Marko Kljajević rekao je novinarima da će se žaliti na odluku sudskog veća o odbijanju predloga za ukidanje pritvora uz jemstvo, koju, kako je naveo, sudija Laušević nije obrazložio.

Apelacioni sud u Beogradu početkom meseca ukinuo je istu odluku sudskog veća, jer "Viši sud nije jasno obrazložio svoju odluku i u obrazloženju nije dao jasne razloge ima li mesta zameni pritvora jemstvom kao blažlom merom i da li je u konkretnom slučaju pritvor jedina adekvatna mera bez mogućnosti zamene jemstvom".

Terzić kao jemstvo nudi upis hipoteka na više porodičnih nekretnina u vrednosti od 534.996 evra.

On se posle višegodišnjeg skrivanja dobrovoljno predao pravosudnim organima Srbije 11. novembra prošle godine, od kad se nalazi u pritvoru.

Osim Terzića, sudi se i bivšim funkcionerima OFK "Beograd" Vladimiru Bulatoviću i fudbalskom menadžeru Dušanu Podunavcu, koji se sa slobode brane od optužbi da su sa Terzićem učestvovali u realizaciji spornih transfera.

Postupak je razdvojen protiv nekadašnjeg sekretara zajednice prvoligaša Milovana Nikodinovića, jer je teško bolestan.

Svi se terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje im preti kazna od dve do 12 godina zatvora, zbog optužbi za protivpravno prisvajanje novca od transfera fudbalera OFK "Beograda" Vanje Grubača, Stefana Stošića, Srđana Stanića i Branislava Ivanovića.

Svedočio bivši načelnik Interpola

Terzićevu odbranu u vezi sa transferom fudbalera danas je svedočenjem potvrdio bivši načelnik Interpola i član Upravnog odbora OFK "Beograd" Drakče Dimitrijević.

On je posvedočio da je Grubač 1997. godine došao u klub pristavši da igra bez naknade, a da prilikom sledećeg transfera obestećenje pripadne njemu, a ne klubu.

"Kako je tehnički realizivana ta odluka prilikom njegovog prelaska u Hamburger iz Hamburga, ja ne znam. To pitanje se nikada nije postavljalo u klubu. Kasnije sam čuo da su čekovi unovčeni u Nemačkoj i da je Grubač dobio novac", rekao je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, posao zaključen sa Grubačem bio je bio izvanredan jer se uz njegovu pomoć klub vratio u prvu ligu, a u to vreme vladala je teška finansijska situacija i besparica.

Grubač se posle hvalio da je od transfera kupio stan na Lionu u Beogradu, stan u Budvi, nekoliko automobila da je počeo da zida kuću u Nikšiću, ispričao je svedok.

On je potvrdio da su prava beogradskog kluba sa Karaburme na prodaju Ivanovića prodata "nekoj" agenciji za 200.000 evra, koja ga je kasnije prodala Lokomotivi" iz Moskve za mnogo viši iznos, ali da sa tim OFK "Beograd" više nije imao veze.

Suđenju su prisustvovali trener fudbalskog kluba Partizan Aleksandar Stanojević, funkcioner Fudbalskog saveza Mitar Mrkela i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. maj, kada bi trebalo da svedoče fudbaleri za čije je transfere optužen Terzić.
Pogledaj vesti o: Zvezdan Terzić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.