Stanari, spremite se: Ako plaćate čišćenje zgrade, čeka vas još jedan namet

Izvor: B92, 01.Dec.2015, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanari, spremite se: Ako plaćate čišćenje zgrade, čeka vas još jedan namet

Država je rešila da zavede red u gradski život. Svi vlasnici stanova u zgradama sa više od 30 nekretnina moraće da angažuju i plaćaju profesionalnog upravnika i taj trošak će ih mesečno koštati najmanje 300 dinara, a sve to po nacrtu novog zakona o stanovanju.

Miroslav Ivković je dve godine na čelu svoje zgrade u Bloku 70. Za to vreme je sređen ulaz, kao i zajedničke prostorije, uveden je video-nadzor i muzika u liftu. Nije malo za zgradu od 13 spratova i 86 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanova.

“Naravno da nekome ne odgovara jedno ili drugo, ali nalazimo zajednički jezik, uvek se dogovorimo. Uglavnom to funkcioniše dosta dobro”, rekao je Miroslav Ivković, predsednik skupštine stanra, za Bulevar B92.

Za one koji ne mogu da se dogovore, pa su zapustili svoje zgrade, država sprema rešenje – profesionalne upravnike.

Upravnici moraju 24 sata biti dostupni stanarima. Mada to ne znači da će vas obilaziti baš svaki dan.

“Nije moguće da upravnik bude svakog dana u jednoj zgradi, zato što rentabilno je da jedan upravnik ima bar 20 zgrada da se taj posao isplati”, kazao je Aleksandar Ribać, profesionalni upravnik.

Ako se zakon donese, da bi ostao na istom mestu, Miroslav će morati da polaže ispit za licencu. Ali će onda biti stalno zaposlen i primati platu od svojih komšija. Oko 300 dinara mesečno po stanu.

Da li je će to za stanare zgrade biti trošak ili investicija, saznajte u prilogu.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Dec.2015, 13:09

Tema broja: Nacrt novog Zakona o stanovanju --> Lična imovina, lična briga: Javna rasprava o novom zakonu pokazala da i dalje ima velikog nerazumevanja i da nije dovoljno razvijena svest o tome ko treba da brine o zajedničkim delovima zgrade. Održavanje zgrada i do sada je postojalo u zakonu, ali...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.