Sarajevo otima Republici Srpskoj teritoriju i vojnu imovinu

Izvor: Vostok.rs, 20.Jul.2015, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo otima Republici Srpskoj teritoriju i vojnu imovinu

20.07.2015. - Prvostepenom presudom suda BiH, RS ostaje bez nekretnina i zemljišta u Han Pijesku. Jerinić: Ako dopustimo ovaj presedan, onda će tako presuditi i za druge kasarne

Prvostepena presuda Suda BiH, prema kojoj se Republici Srpskoj, na teritoriji opštine Han Pijesak, oduzimaju nekretnine i zemljište površine 11.000 metara kvadratnih, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vojni poligon, politička je presuda koja nije obavezujuća za Republiku Srpsku i predstavlja pravno nasilje Suda BiH prema Republici Srpskoj, kažu sagovornici "Novosti".

Zanimljivo je da Sud BiH u presudi nalaže Republičkoj upravi za geodetsko i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske da uknjiži prava svojine na BiH na nekretninama koju čine objekti Ministarstva odbrane i pašnjak četvrte klase površine 11.474 metra kvadratnih u privremenom listu nepokretnosti, kao i da se izbriše upis svih prava tuženih na predmetnim nekretninama.

Da sve bude sumnjivije, ova prvostepena presuda je doneta iako još nema Zakona o raspodeli vojne imovine na državnom nivou, i tako spada u presedane pravosuđa.

Kada se tome doda da imovina u Han Pijesku nosi oznaku "zabrane raspolaganja" od strane entiteta i države BiH, onda je presuda Suda BiH još sumnjivija.

Slobodan Radulj, pravobranilac RS, kaže za "Novosti" da će Pravobranilaštvo RS uložiti žalbu na presudu i očekuje da je obori u drugostepenom postupku.

- Ovo je pokušaj da se na mala vrata vojna imovina upiše na ime Bosne i Hercegovine, iako se to kosi i sa odlukom visokog predstavnika - kaže Radulj.

Povodom ove presude reagovao je i ministar pravde BiH Anton Kasipović, koji je poručio da će Republika Srpska osporiti ovu presudu.

- Ona je manjkava po više osnova. Manjkava je po pitanju nadležnosti, manjkava je po pitanju odluke visokog predstavnika, o raspolaganju određenog dela imovine i mislimo da nije dobro. Ukoliko bi bila prihvaćena može stvoriti jedan presedan - rekao je ministar pravde RS Anton Kasipović.

Boris Jerinić, zamenik ministra odbrane BiH, kaže za "Novosti" da se ovde radi o političkoj presudi koja je teško izvodljiva.

- Sva imovina mora da se reguliše zakonom na državnom nivou. Mi nemamo zakon. Ovo je politička presuda Suda BiH. Presuda nije došla u ministarstvo odbrane BiH, što govori o radu Suda BiH - ističe Jerinić.

On dalje kaže da će srpski predstavnici u zajedničkim institucijama sprečiti svaki pokušaj otimanja imovine Republici Srpskoj jer ukoliko se dopusti jedan presedan, onda će doći iste presude i za kasarnu na Manjači, za kasarne i vojnu imovinu po Banjaluci, Bijeljini, Doboju..

- Pošto je Federacije BiH uknjižila svu imovinu vojnu na BiH i to su uradili sudovi po FBiH, sada se pokušava pritisnuti i RS da to uradi, iako to nije moguće jer je jasan stav Republike Srpske oko raspodele državne i vojne imovine, a to je da se sve mora regulisati zakonom na državnom nivou i uz saglasnost RS- istakao je Jerinić.

BORBA DUGA DECENIJU

- PRIČA o državnoj imovini traje više od deset godina. Visoki predstavnik u BiH još 2004. godine nametnuo je tri zakona o zabrani raspolaganja nepokretnom imovinom i od tada praktično ništa nije urađeno. Nakon toga RS je donela Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS, a pod zabranom je raspolaganja, ali je 2012. godine nadležnost RS za ta pitanja osporio Ustavni sud BiH. Od tada predstavnici RS vode političku bitku sa zajedničkim institucijma BiH da se usvoji zakon koji bi rešio ovo pitanje, ali se još uvek ne može pronaći zajedničko rešenje, jer političari iz FBiH žele svu imovinu prepisati na BiH i ništa ne ostaviti RS.

S.Mišljenović,

Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

U RS protiv presude Suda BiH o uknjižbi imovine na njenoj teritoriji

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jul.2015

BANJA LUKA - Prvostepenom presudom Suda BiH, kojom se nalaže Upravi za geodetsko i imovinsko pravne poslove Republike Srpske da uknjiži prava svojine na BiH na nekretninama koju čine objekti Ministarstva odbrane u Han Pijesku, prekršen je Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.