SVE O AMERIKANCIMA KOJI ĆE VLADATI ŽELEZAROM: Da li će ESMARK posrnulog giganta podići na noge i spasiti Srbiju? (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 09.Jan.2015, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVE O AMERIKANCIMA KOJI ĆE VLADATI ŽELEZAROM: Da li će ESMARK posrnulog giganta podići na noge i spasiti Srbiju? (FOTO)

Esmark je privatna porodična kompanija, a tokom godina proširila je posao u nekoliko grana. Kompanija je sada, pored proizvodnje čelika, koncentrisana na nekoliko ključnih industrijskih oblasti - eksploraciju nafte i gasa, u avionskoj industriji, u poslovima nekretnina, tehnologije...

Američka kompanija Esmark jedina je podnela validnu dokumentaciju za učešće u privatizaciji Železare Smederevo, a pored nje u trci je bilo i jedno privatno lice Imrab Imrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << iz Berlina. Ova kompanija je još u oktobru potvrdila da je zainteresovana za preuzimanje Železare Smederevo i da ima duboku tradiciju u proizvodnji čelika. Po svemu sudeći, Železara ide u ruke Esmarka, a Telegraf.rs vam donosi priču o novom vlasniku nekadašnjeg srpskog giganta.

Šta znamo o Esmarku? Reč je o privatnoj kompaniji, jednoj od vodećih prerađivača i distributera ravno-valjanog čelika i trećem proizvođaču čelicnih ploča u SAD.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Esmark Steel Group je osnovana u novembru 2009. godine, kada je pod okrilje Esmarka za 10 miliona dolara ušao Amtex Steel (sada Chicago Steel & Iron). Iste godine ESG je kupio Excalibur Machine Company, koja se bavi preciznom obradom i proizvodnjom delova, podsklopova i materijala od čelika, za 3,5 miliona dolara.

Dve godine kasnije u sastav ESG-a ulaze Century Steel i Sun Steel iz Čikaga, kao i Independent Steel iz Klivlenda. Interesantno je da je te čeličane Esmark kupio od ruskog OAO Severstal-a, kome je samo par meseci pre eskalacije krize 2008. godine i oštrog pada cene čelika prodao svoju kompletnu metalsku industriju za 1,23 milijardi dolara!

Kada se krajem 2009. godine Džejms Bušar, vlasnik Esmark-a, vratio metalskoj industriji, on je u jednom intervjuu rekao:

Foto: Tanjug/Nenad Milošević

- Mislim da možemo da uradimo ono što smo pre radili – kupimo jeftino, čekamo sa strane dok se potražnja ne poveća i onda zaradimo gomilu para.

Tokom niza godina, Esmark je diverzifikovao svoja interesovanja i poslovanje, fokusirajući se na nekoliko ključnih industrijskih grana, poput proizvodnje čelika, istraživanja u oblasti nafte i gasa, u avio-uslugama, nekretninama, tehnologiji i sportskom menadžmentu, piše na internet stranici te kompanije.

Džejms Bušar i dalje poseduje 100-procentno vlasništvo zajedno sa suprugom Karolinom.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Esmark je privatna porodična kompanija, a tokom godina proširila je posao u nekoliko grana. Kompanija je sada, pored proizvodnje čelika, koncentrisana u nekoliko ključnih industrijskih oblasti – eksploraciju nafte i gasa, u avionskoj industriji, u poslovima nekretnina, tehnologije.

Odluka Esmarka da učestvuju na tenderu za smederevsku Železeru došla je nakon razgovora premijera Aleksandara Vučića sa Bušarom u Londonu, koji su ocenjeni kao “izuzetno produktivni korisni”.

Inače, kako su mediji ranije prenosili, Esmark je već odavno formirao menadžment tim sa, kako je saopšteno, velikim iskustvom na poslovima po Evropi koji je, kako se navodi, izmedju ostalog, radio na revitalizaciji kompanije U.S. Stil iz Košica.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.