REGISTAR INVESTITORA POUZDAN PUT DO KUPOVINE STANOVA

Izvor: Kurir, 17.Avg.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REGISTAR INVESTITORA POUZDAN PUT DO KUPOVINE STANOVA

BEOGRAD - Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić rekao je da je stupio na snagu pravilnik o registru investitora, na osnovu kojeg sve lokalne

BEOGRAD - Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić rekao je da je stupio na snagu pravilnik o registru investitora, na osnovu kojeg sve lokalne samouprave u Srbiji imaju rok od dva meseca da počnu da vode takav registar, u cilju smanjivanja prevara prilikom kupovine stanova u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
"Registar je obavezujući za sve lokalne samouprave", istakao je Dulić, precizirajući da je pravilnik stupio na snagu 14. avgusta.

Prema njegovim rečima, građani će ubuduće, pre kupovine nekretnine, moći da od lokalne samouprave potraže sve informacije o firmi koja nekretninu prodaje - o tome da li je nekada kršila zakon i gradila nelegalno, da li je neko sa njom imao sudske procese i slično.

"Mislim da će taj pravilnik biti dobar vodič za sve one koji hoće da kupe nekretninu - da znaju da li posluju sa čestitim ljudima, koji pošteno rade svoj posao ili imaju posla s hohštaplerima ili mešetarima, koji pokušavaju da zarade preko njihovih leđa", naglasio je Dulić i dodao da je problem kupovine stanova narastao do te mere u proteklim godinama da je bilo slučajeva da je jedan stan prodavan čak i po nekoliko desetina puta.

"Danas, nakon uvođenja jedinstvenog sistema, pre svega registracije prodaje nekretnina, koje je uradilo Ministarstvo pravde preko sudova sa jedne strane i preko ovog pravilnika, koji će lokalne samouprave morati da uvedu, faktički prestaje opasnost da ljudi budu neinformisani kada kupuju nekretnine", istakao je ministar za prostorno planiranje.

Dulić je pozvao građane da dobro paze od koga kupuju stanove i upozorio da ne postoje "stambeni kvadrati" koji mogu da se dobiju ispod tržišne cene.

"Nije uvek jeftin stan i dobra kupovina", upozorio je on i pozvao građane da budu oprezni, jer kada kupuju stan od privatnog investitora preuzimaju sav rizik. "Mi kao država ne možemo da pomognemo, osim što možemo da ih uputimo na sudove i sada da im pružimo pravovremene informacije da ne budu prevareni", naveo je on.

Dulić je kazao da je domaća građevinska operativa u ekonomskim problemima i da, kada bi zakonom bilo predviđeno da građevinske firme moraju da imaju bankarske garancije u vrednosti objekata u izgradnji, većina njih ne bi mogla da gradi.

"Moramo da shvatimo da živimo u drugačijem društvu, a ne u društvima koja su pre nekoliko decenija rešila probleme sa kojima se mi danas suočavamo", rekao je ministar, ističući da je mnogo lakše nešto propisati ne sagledavajući konkretne ekonomske posledice.

Dulić je kazao da se u Srbiji bankarske garancije dobijaju pod veoma strogim uslovima i da je tada "ogroman novac faktički zarobljen", kao i da to ne bi stimulativno delovalo na gradnju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.