RAD OD KUĆE ZAPALIO ALARM NA TRŽIŠTU NEKRETNINA: Nema ko da iznajmi poslovni prostor

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Okt.2020, 12:43

RAD OD KUĆE ZAPALIO ALARM NA TRŽIŠTU NEKRETNINA: Nema ko da iznajmi poslovni prostor

Tokom pandemije korona virusa i potrebe za radom na daljinu postavlja se pitanje o održivosti velikih kancelarijskih prostora

Kad je Gugl pre nekoliko nedelja objavio da odustaje od planova za unajmljivanje novih kancelarijskih prostora u Dablinu, to je označilo zvono za uzbunu na tržištu nekretnina u tom gradu.

Gugl je itekako prisutan u dablinskim "Silicijumskim dokovima", gde ima sedište u Evropi, delu grada oko dokova, gde se nalaze glavni igrači "big >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << teka", uključujući Fejsbuk, Tviter i Er-bi-en-bi, prenosi Seebiz.

No tokom pandemije korona virusa i potrebe za radom na daljinu postavljaju se pitanja o održivosti velikih kancelarijskih prostora. Gugl tvrdi da ostaje posvećen Dablinu - gde ima više od 8.000 radnika - i kupio je još dve zgrade koje još uvek planira da napuni.

Tržište komercijalnih nekretnina u Dablinu u drugom je tromesečju praktično zamrlo, jer je zemlja bila u dubokom lokdaunu, prema kompaniji za nekretnine CBRE koja je u tom periodu izvestila o samo petnaest transakcija najma kancelarija.

Meri Hant, vođa istraživanja u toj kompaniji, izjavila je za CNBC da će verovatno doći do usporavanja novih kancelarijskih poslova u narednim mesecima zbog korona krize, ali i zato što se "tehnološki divovi u predsedničkoj godini nastoje povući".

Vladine agencije nisu mogle obaviti posete i obilaske kako bi privukle kompanije da investiraju, a Hant je rekla da je to uzrokovalo "slabljenje u transakcijama".

Šejn Fleming, stručnjak za nekretnine i osnivač kompanije "Fleming Real Estate", rekao je da ovaj trend nije svojstven samo Dablinu, ali da irski glavni grad još uvek ima nekoliko potpisanih velikih kancelarijskih poslova koji su u proceduri, ukazujući na kontinuirana proširenja Amazona i LinkedIna.

Osim toga, prema izveštajima, TikTok traži veliki kancelarijski prostor u glavnom gradu kapaciteta do 5.000 ljudi.

Fleming je dodao da nedostatak stanova za radnike u gradu, kao i politike planiranja oko visina zgrada predstavljaju dodatne izazove.

- Ako gradsko veće Dablina ne dopusti povećanje visine zgrada unutar delova grada, Dablin će izgubiti buduće mogućnosti - rekao je.

Hant podvlači razliku između trenutne situacije na tržištu nekretnina i onoga što je bilo tokom finansijske krize 2008. godine.

- Bilo je dosta sredstava na raspolaganju uoči globalne finansijske krize. Veliki deo kancelarijskog prostora u Dublinu gradio se spekulativno - rekla je.

- Kada se pad tržišta dogodio, mnoge kancelarije su ostale slobodne. Poslednjih godina razvoj se više kontroliše s developerima koji osiguravaju unajmljivače pre gradnje.

- Iz perspektive izgradnje novih zgrada pad nije toliko oštar - rekla je Hant.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Facebook

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.