PA ZA TE PARE BIH ŽIVELA U HAJATU Pogledajte najbolesnije cene kirija u Beogradu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2023, 16:29

"PA ZA TE PARE BIH ŽIVELA U HAJATU" Pogledajte najbolesnije cene kirija u Beogradu (FOTO)

Budući da je tržište nekretnina podivljalo poslednjih godina, sve je teže pronaći ikakvu normalnu nekretninu, bez da se ulazi na minsko polje uzimanja kredita.

Iako smo u prošlom tekstu o beogradskim nekretninama istakli kako cene kirija polako ali sigurno opadaju, one najviše cene su se zaledile i već mesecima se ne smanjuju. Pitanje većine jeste živi li iko u stanu, za čije mesečno korišćenje treba >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da iskešira bezmalo milion dinara?

Da, dobro ste pročitali, u Beogradu se izdaju stanovi, čija kirija doseže nepojmljive cifre. Ova tema se javila iz čiste radoznalosti, čisto da bismo videli koliko seže ljudska pohlepa. Neverovatno je, ali istinito, za godinu dana života u nekom od ovih stanova, čovek treba da iskešira bolesnih 80-90 hiljada evra.

Ovaj podatak i dalje zvuči neverovatno, iako smo proverili i na kalkulatoru. 12 meseci kirije = 78 hiljada evra za prvi stan ili 90 hiljada evra za druga dva stana. Pa za te pare se komotno može kupiti fin stančić, čak i u Beogradu.

Prva, najjeftinija opcija, jeste četvorosoban nenamešten stan na Dedinju. Realno, ako imate da platite kiriju od šest i po hiljada evra mesečno, možete i da opremite sami ovaj stan od 255 kvadrata. Podno grejanje, jasenov parket, đakuzi, garaža i sve redom, možda vam nameštaj ni ne treba, jasenov parket prve klase je verovatno toliko dobar da se na njemu može i jesti i spavati, a đakuzi sasvim verovatno ima ugrađen televizor. Kuhinja je opremljena, a to je i najbitnije. Apropo naslova teksta, za ove pare je apsolutno moguće živeti u nekom ozbiljnom hotelu, bez da morate da vodite računa o spremanju stana, hrani i bilo čemu drugom, a imali biste sav komfor, pa čak i bazen, saunu i ko zna šta još.

Ako ste mislili da je ovo strašno, ima i strašnije, mada, stara izreka kaže da bi čovek u Knez Mihailovoj mogao i blato da proda, pa ne bi čudilo da se i ovaj stan na kraju izda. 7.499 evra mesečno za nenamešten salonski stan u zgradi pod zaštitom države, sa dva balkona koja gledaju na Trg republike. Kako biste stekli utisak o tome kolika je ovo svota novca, možemo da uporedimo to ovako. Prosečna zarada u Srbiji za april mesec 2023. godine iznosi 83.812 dinara, što će reći da bi prosečan građanin Srbije morao da radi 11 meseci, bez da potroši jedan dinar na bilo šta drugo, da bi mogao sebi da priušti jedan mesec u ovom stanu. Ipak, znamo da ovaj stan nije za običnog čoveka, ali eto, onaj koji čita ovaj tekst je verovatno upravo taj, običan čovek.

Za kraj rezidencija na Vračaru, blizu Hrama Svetog Save. Ako ništa drugo, ovaj stan je bar namešten, čak ima i kamin, letnju kuhinju i parking. Neverovatno, mislili smo da će najskuplji stan u Beogradu biti u Beogradu na vodi, ali eto, prevarili smo se. 200 kvadrata za 7.500 evra mesečno, 90 hiljada evra godišnje, ili 450 hiljada evra za period stanovanja od pet godina. Ove cifre su malo je reći neverovatne, ali možda je i ovde tačna ona stara izreka da "svaka roba nađe svog kupca".

Suma sumarum, danas je za kupovinu stana potrebna veća matematika nego ikad, što se kaže, treba biti majstor, jer ovakve stvari se kupuju jednom, i treba odabrati kako treba. U cilju edukovanja potencijalnih kupaca nekretnina u Srbiji, sa akcentom na Beogradu, pokušaćemo svakog ponedeljka i četvrtka da se pozabavimo nekim nekretninama iz oglasa i udelimo neke nove savete za kupovinu, koji će vam možda biti od koristi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.