Izvor: Danas, 20.Feb.2016, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi urbani razvoj Beograda

U prethodnom periodu doneta su tri veoma važna zakona i 37 podzakonskih akata, kojima je omogućeno lakše izdavanje građevinskih dozvola sa osnovnim ciljem da se pokrene srpska građevinska industrija i pospeši zapošljavanje, rekla je državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović, u okviru panela Novi urbani razvoj i infrastrukturni projekti u Beogradu, na juče održanoj Prvoj srpskoj konferenciji o razvoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nekretnina.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je Beograd postao investitorska destinacija.

– Glavni preduslov za to jeste politička volja i program države i grada, koji u protekle dve godine uporno rade na privlačenju investitora. U Beogradu je sve više kranova– istakao je Vesić.

On je naglasio da veliki projekti za fokus imaju obale beogradskih reka.

- Verujemo da su obale atraktivnije za investitore i da je to dobro za Beograd. Od "Beograda na vodi", preko projekta Blok 18 na Savi, zatim Makiškog polja, te do leve obale Dunava od novog Pupinovog do Pančevačkog mosta, kao i desna obala Dunava od Luke "Beograd" prema Adi Huji, sve su to mesta za nove projekte koje ćemo kao grad ponuditi– naglasio je Vesić.

Takođe, dodao je on, akcenat je i na sređivanju centra grada i njegovom pretvaranju u naredne četiri godine u pešačku zonu. Na taj način grad postaje atraktivniji u turističkom smislu i u pogledu ulaganja u nekretnine.

Gradski urbanista Milutin Folić je naglasio da je najvažnija stvar dijalog sa investitorima i brzo rešavanje svih eventualnih administrativnih problema.

– Cilj je napraviti sve uslove kako bi se investiralo u Beograd i taj točak je pokrenut. Osnovni stubovi toga su usvajanje urbanističkih planova i realizacija velikih infrastrukturnih projekata, ali i uređenje grada. Ovaj potonji sumiran je u projektu "Identitet, mobilnost, ekologija", sa promenom u saobraćajnoj hijerarhiji i koji za fokus ima pešaka i bicikliste, potom gradski prevoz, a tek na kraju automobil kao prevozno sredstvo – kazao je Folić.

On je najavio pretvaranje brojnih zona u centru grada u pešačke, ali i sređivanje trgova, poput Trga republike, Slavije, Terazijske terase. Niz potprojekata omogućiće da se promeni slika i identitet Beograda, ali i ekološka svest, poručio je Folić.

Aambasador Izraela u Beogradu Josef Levi je naglasio da se skup održava ne samo zbog prijateljskih odnosa dveju država već i zbog toga što je srpska prestonica "dobro mesto za biznis sa velikim razvojnim potencijalom".

Konferencija o razvoju nekretnina je organizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Izraela u Srbiji.

Poslovni objekti uglavnom na tri opštine

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović je precizirao da je analizom utvrđeno da u deset centralnih opština ima najviše stambenih objekata, ukupne površine od oko 131,2 hiljade kvadratnih metara, a najviše na Zvezdari, Voždovcu i Paliluli.

- Poslovni objekti grade se na znatno većoj površini, tako da na tri opštine otpada skoro osamdeset odsto ukupne površine. To su objekti na Paliluli, Novom Beogradu i Voždovcu. Objekti proizvodne namene uglavnom su u rubnim opštinama, Mladenovcu, Sopotu i Obrenovcu- istakao je Popović i dodao da je na ime doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta ukupno je uplaćeno više od 1,9 milijardi dinara.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.