Lokalne vlasti odbile da daju informacije o broju zaposlenih

Izvor: N1 televizija, 25.Maj.2016, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalne vlasti odbile da daju informacije o broju zaposlenih

Lokalne samouprave 11 gradova odbile su da Savetu za borbu protiv korupcije dostave inforamcije o broju zaposlenih i uknjiženim nekretninama, zbog čega je poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić, uputio pismo Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u kom zahteva nadzor i pokretanje postupka zbog kršenja zakona.

Zahtev je upućen pošto je poverenik u toku samo jednog dana u maju primio 11 žalbi Vladinog saveta za borbu protiv korupcije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zbog uskraćivanja informacija koje je to telo tražilo od vlasti Niša, Novog Sada, Čačka, Kragujevca, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Pančeva, Ćuprije, Zaječara, Bujanovca i Tutina.

Šabić je ocenio da informacije koje je Savet tražio, poput podataka o broju zaposlenih, uknjiženim nekretninama, dodeljenim subvencijama i drugim budžetskim davanjima, ulaze u krug informacija koje "očigledno neosporno predstavljaju apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti".

"Takve informacije trebalo bi da su dostupne svakom građaninu, najširoj javnosti i bez posebnog zahteva, na proaktivnoj osnovi, na veb prezentacijama lokalnih samouprava. Zato je uskraćivanje takvih informacija bilo kome neprihvatljivo, a u slučaju Saveta za borbu protiv korupcije, koji je radno telo Vlade Srbije, deluje gotovo groteskno", navodi se u saopštenju poverenika.

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje je "u potpunom neskladu sa očekivanim, pretpostavljenim odnosima lokalne samouprave i republičkih organa u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi".

"Sa stanovišta Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja takvo ponašanje predstavlja kažnjiv prekršaj, zbog čega zahteva pažnju i reakciju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koje je nadležno za nadzor nad primenom tog i Zakona i lokalnoj samoupravi", dodaje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Nekretnine,   Kragujevac

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.