Poverenik traži nadzor u 11 samouprava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2016, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik traži nadzor u 11 samouprava

Poverenik za informacije od javnog značaja je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatražio da sprovede postupak nadzora u 11 lokalnih samouprava zbog uskraćivanja informacija koje je od njih tražio Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije.

Poverenik je, u pismu zatražio da to ministarstvo, kao nadležno za nadzor nad primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o lokalnoj samoupravi, obezbedi i primenu drugih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zakonom predviđenih mera, uključujući i pokretanje postupaka odgovornosti za kršenje zakona.

"Neposredan povod je činjenica da je Poverenik u toku samo jednog dana u ovom mesecu primio čak 11 žalbi Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije zbog uskraćivanja informacija koje je tražio od jedinica lokalne samouprave", navodi se u saopštenju Poverenika.

Reč je o sledećim gradovima i opštinama: Niš, Novi Sad, Čačak, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Pančevo, Ćuprija, Zaječar, Bujanovac i Tutin.

Informacije koje je Savet tražio spadaju u krug informacija koje očigledno, nesporno predstavljaju apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti - podaci o broju zaposlenih, podaci o uknjiženim nekretninama, podaci o dodeljenim subvencijama, podaci o drugim budžetskim davanjima i slično, ocenio je Poverenik.

Poverenik stoji na stanovištu da bi takve informacije trebalo da su dostupne svakom građaninu, najširoj javnosti, i bez posebnog zahteva, na proaktivnoj osnovi, na veb prezentacijama lokalnih samouprava.

"Stoga je uskraćivanje takvih informacija bilo kome neprihvatljivo, a u slučaju Saveta za borbu protiv korupcije, koji je radno telo Vlade Republike Srbije, deluje gotovo groteskno", dodaje se u saopštenju.

Ovakvo ponašanje je u potpunom neskladu sa očekivanim, pretpostavljenim odnosima lokalne samouprave i republičkih organa u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a sa stanovišta Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predstavlja kažnjiv prekršaj, pa stoga, po oceni Poverenika, zahteva pažnju i adekvatnu reakciju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gradovi kriju podatke o budžetu i broju zaposlenih i to od vladinog saveta

Izvor: Blic, 25.Maj.2016

Poverenik za informacije od javnog značaja je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatražio da sprovede postupak nadzora u 11 lokalnih samouprava zbog uskraćivanja informacija koje je od njih tražio Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije...Poverenik je, u pismu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.