Izvor: Radio 021, 11.Maj.2020, 17:40

Hrvatska otvorila granice: Uslovi za strane državljane su nekretnina, posao ili sahrana

Hrvatska je otvorila svoje granice i hrvatski državljani posle ulaska u zemlju nisu više u obavezi da idu u dvonedeljnu samoizolaciju, dok strani državljani za prelazak granice treba da poseduju dokumentaciju kojom mogu dokazati da ulaze u Hrvatsku zbog važnih ličnih ili poslovnih razloga.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo doneo je preporuke kojih svi koji uđu u zemlju treba da se pridržavaju 14 dana. Prilikom ulaska u zemlju, hrvatskim državljanima granična policija uručuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << letak s tim uputstvima.

Preporučuje se da ograniče kontakte s drugim osobama i da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodložne poslove tokom 14 dana od dana ulaska u zemlju.

Strani državljanin da bi ušao u Hrvatsku mora zadovoljiti jedan od sledećih uslova - da ima dokumentaciju kojom dokazuje da poseduje nekretninu u Hrvatskoj ili

plovilo, da dolazi na sahranu, da ima poziv privrednog subjekta u Hrvatskoj ili poziv na poslovni sastanak.

Svi ostali strani državljani koji imaju neki poslovni razlog, koji se trenutno ne može predvideti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, svoju nameru ulaska u Hrvatsku treba da najave na e-mail adresu: uzg.covid@mup.hr i, kako se navodi, u najkraćem roku će se odgovoriti na taj zahtev.

Te osobe dužne su da svedu kontakte s drugima na nužni minimum i da se pridržavaju uputstva o smanjenju rizika od prenosa bolesti, tokom 14 dana od dana ulaska u zemlju, da mere temperaturu u jutarnjim satima i ako je viša od 37,2 stepena ili ako imaju bilo koje znake bolesti, treba da se telefonom jave izabranom lekaru opšte medicine ili teritorijalno nadležnom epidemiologu.

Ako osobe posle ulaska u Hrvatsku razviju simptome bolesti, treba da ostanu u svom smeštaju i jave se telefonom domaćinu, tj. organizatoru njihovog dolaska koji obaveštava epidemiologa ili nadležnog lekara primarne zdravstvene zaštite, a izvan njihovog radnog vremena poziva hitnu medicinsku službu ili kontaktira najbližu Kovid ambulantu.

Osobe koje imaju povišenu telesnu temperaturu i simptome akutne respiratorne infekcije treba da odlože svoj dolazak u Hrvatsku. Ako pri ulasku u Hrvatsku osoba pokazuje znake bolesti, granična policija će obavestiti sanitarnog inspektora. Tim osobama preporučuje se da ne ulaze u Hrvatsku, a ako ipak moraju da pređu granicu, upućuju se najkraćim putem u nadležnu zdravstvenu ustanovu na testiranje i lečenje ili u izolaciju.

Hrvatski i strani državljani mogu zatražiti dodatne informacije i objašnjenja na info broju 112 ili 113.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.