Hrvatska ostaje rekorder u rastu cena nekretnina u EU

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 22:00

Hrvatska ostaje rekorder u rastu cena nekretnina u EU

U Hrvatskoj je u prvom kvartalu ponovo zabeležen najveći međugodišnji rast cena stambenih nekretnina u EU, saopštio je Evrostat.

Stambeni prostor u Hrvatskoj je poskupeo za 14,0 odsto međugodišnje, slede Litvanija - 13,1 odsto, i Bugarska - 9,5 odsto, prenosi Indeks.hr.

Stambeni prostor je u prvom kvartalu pojeftinio u samo šest zemalja EU, a najviše u Švedskoj - za 6,9 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nemačkoj - 6,8 odsto i Danskoj - 6,2 odsto.

Cene nekretnina u evrozoni su u prvom kvartalu 2023. godine porasle za 0,4 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, a u EU za 0,8 odsto.

Hrvatska je i u poslednjem kvartalu prošle godine bila rekorder po međugodišnjem rastu cena nekretnina u EU, a one su tada porasle za 17,3 odsto.

Na kvartalnom nivou su cene nekretnina u evrozoni u prvom kvartalu 2023. godine pale za 0,9 odsto, a u EU za 0,7 odsto, a stambeni prostor je najviše poskupeo u Danskoj - za 2,5 odsto, i Mađarskoj - za 2,2 odsto.

Cene nekretnina su kvartalno najviše pale u Luksemburgu - za 4,1 odsto, Nemačkoj - 3,1 odsto i Finskoj - 1,8 odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nekretnine u Hrvatskoj poskupele više nego igde u Evropi: Evo u kojim zemljama su pale cene stanova

Izvor: Blic, 06.Jul.2023, 10:03

Hrvatska je i u poslednjem kvartalu prošle godine bila rekorder po međugodišnjem rastu cena nekretnina u EU.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.