FAA predložila pravilo kojim bi se dozvolilo korišćenje dronova u komercijalne svrhe

Izvor: TangoSix.rs, 24.Feb.2015, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FAA predložila pravilo kojim bi se dozvolilo korišćenje dronova u komercijalne svrhe

BEOGRAD – Trgovci nekretninama, TV producenti, poljoprivrednici, inspektori za mostogradnju i radnici na dalekovodima su među onima koji bi mogli regularno da koriste bespilotne letelice u radu, shodno novom predloženom FAA pravilu.  
 

 
 
Bespilotne letelice, popularno zvane dronovima, gotovo u potpunosti su zabranjene za komercijalnu upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama, ali skorašnja >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << najava civilnih vazduhoplovnih vlasti SAD bi to mogla promeniti:
– Predloženo pravilo je sledeći korak u integraciji bespilotnih letelica u naš nacionalni vazdušni prostor. – rekao je administrator ove Uprave Majkl Huerta na konferenciji za medije. On je dodao da čine sve što mogu da bezbedno integrišu ove letelice, istovremeno osiguravajući da SAD ostane lider u bezbednosti i tehnologiji avijacije.
Ova akcija FAA-a ipak nije konačno pravilo i ne odobrava široku komercijalnu upotrebu bespilotnih letelica. Pre donošenja konačnog pravila, biće otvorena javna rasprava o ovom pitanju.
Prema novom predlogu FAA, dronovi lakši od 55 kilograma bi mogli neometano da lete do 500 metara iznad tla pri brzinama do 100 milja na sat. “Piloti” dronova bi morali da dobiju posebni bespilotni operativni sertifikat i slede pregršt ograničenja, uključujući vođenje drona u vidokrugu i izbegavanje opasnosti kao što zabranjene zone, ljudi, aerodromi, drugi vazduhoplovi.
Jedan od najzačajnijih izazova regulatora je upravo kako onemogućiti male bespilotne letelice da dođu opasno blizu aviona. U novembru, jedan dron se približio avionu na manje od 20 metara, terajući avion da preduzme akciju izbegavanja. Prema izveštaju FAA, više od 190 incidenata sa bespilotnim letelicama je zabeleženo u poslednjih 10 meseci 2014.godine.
Trenutno je na snazi pravilo da svako ko želi da upravlja dronom za komercijalnu upotrebu, mora da nabavi specijalno izuzeće od opštevažećih pravila od FAA. Više od dvadeset izuzeća od pravila je odobreno, a prvo je dodeljeno enegretskom gigantu BP i proizvođaču bespilotnih letelica “AeroVironment”.
Daglas Trudo je početkom ove godine postao prvi trgovac nekretninama koji je dobio specijalno izuzeće da upravlja dronom za snimanje kuće za prodaju. On je morao da se pridržava 33 detaljna ograničenja, koja su navedena na 26 strana. Da bi legalno mogao da koristi letelicu u komercijalne svrhe, Trudo je morao da ima regularnu pilotsku dozvolu, da prođe vazduhoplovne lekarske preglede, da traži dozvolu dva dana unapred i ograniči letove na manje od 35 milja na sat i na ispod 300 metara.
Novopredloženo pravilo ne menja postojeće propise koji omogućuju ljudima upravljanje dronovima i modelima aviona u rekreativne svrhe.
Donošenje konačne odluke o novom pravilu može potrajati godinama, ali administrator Huerta je izjavio da je FAA posvećena odlučivanju u najkraćem mogućem roku:
 
 
Overview of Small UAS Noti ce of Proposed Rulemaking

 
 

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.