Izvor: RTS, 23.Sep.2022, 23:00

Britanski mini budžet, maksi lekcija iz ekonomskog liberalizma

Nova britanska vlada najavila je najradikalniji budžet u poslednjih pola veka. Cilj je dostizanje ekonomskog rasta od 2.5 odsto. Nove mere su šokirale berzu i dovele do pada akcija i vrednosti funte.
"Mini budžet", kako ga je najavio kabinet Liz Tras, pretvorio se u "maksi" lekciju iz ekonomskog liberalizma. Sva najavljena povećanja poreza su poništena, umanjen je porez na prihod, a taksa za kupoprodaju nekretnina ukinuta do vrednosti od četvrt >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << miliona funti.

"Visoki porezi štete konkurentnosti Britanije. Umanjuju podstrek na rad, ulaganje i osnivanje preduzeća. Što su porezi veći, to narod nalazi više načina da ih izbegne, radi za nekog drugog ili jednostavno radi manje. Umesto toga, treba da kanališu vreme i trud u kreativnije i produktivnije zadatke", kaže britanski ministar finansija Kvazi Kvarteng. 
Obistinila se i najavljena deregulacija londonskog Sitija. Nema više gornje granice za bonuse bankara. Istovremeno čitave oblasti Britanije trebalo bi da postanu zone sa posebnim olakšicama za investitore. 
"Objavićemo listu projekata razvoja infrastrukture, koji će biti ubrzani, u granama kao što su saobraćaj, energetika i telekomunikacije", dodaje Kvarteng. 
Stopa nezaposlenosti najniža je od 1974. godine. Ponuda poslova je veća od potražnje. 
"Učinićemo da se rad isplati, tako što ćemo smanjiti socijalnu pomoć za sve one koji ne traže posao", istakao je Kvarteng.
Opozicija nove mere naziva "budžetom za bogataše".
"Novi budžet je ili genijalan ili je ludost", tvrde analitičari. Koliko se ova kocka isplati postaće jasno već tokom zime. 
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Britanski zvaničnici umanjuju važnost pada vrijednosti funte i obveznica

Izvor: Capital.ba, 24.Sep.2022, 12:04

LONDON – Zamjenik britanskog ministra finansija Kris Filp umanjio je danas važnost istorijskog pada vrijednosti funte i državnih obveznica. foto: Pixabay Vrijednost britanske funte pala je za 3,6 odsto i ispod 1,09 dolara što je novi rekordno nizak iznos u odnosu na američku valutu, dok su obveznice...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.