Babić: Funkcioneri se izvlače uplaćujući novac u humanitarne svrhe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2015, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babić: Funkcioneri se izvlače uplaćujući novac u humanitarne svrhe

Nedopustivo je da funkcioneri koji su prekršili zakon, time što nisu prijavili velik broj nekretnina i značajne sume novca, izvuku od krivičnog gonjenja, uplaćujući novac u humanitarne svrhe, izjavila je danas direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

Babić je, gostujući u emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine, istakla da je primena načela oportuniteta ili odlaganja krivičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gonjenja javnog funkcionera od strane Tužilaštva sve češća u praksi i da u tome nalazimo zabrinjavajući trend, kojim se devalvira rad Agencije, podriva pravni poredak i narušava poverenje u institucije države Srbije.

"Imali smo slučaj visokog funkcionera Socijalističke partije Srbije i direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića, za kojeg smo pored neprijavljivanja imovine i prihoda od 75.000 evra, imali i sumnju na krivična dela primanje mita, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja, a što se završilo tako što je Bajatović platio 200.000 dinara u humanitarne svrhe i javni tužilac je odbacio izveštaj Agencije", objašnjava Babić.

Ona ističe da načelo oportuniteta ili odlaganja krivičnog gonjenja funkcionera zbog javnog interesa ne sme da predstavlja privilegiju tog funkcionera, ali da se osumnjičeni, ipak, na neki način povlašćuje, čime se šalje loša poruka javnosti i signal drugim funkcionerima koji se nađu u sličnom problemu, što nije u skladu sa strateškim opredeljenjem opredeljenjem države da se bori protiv korupcije.

Babić je objasnila da je izveštaj koji Agencija podnosi Tužilaštvu, Poreskoj upravi ili Upravi za sprečavanje pranja novca, a najčešće se tiče krivičnog dela pranja novca, trgovine uticajem, zloupotrebe službenog položaja, primanja mita i sl. po svojoj sadržini, praktično, krivična prijava, te da zabrinjava broj odbačenih prijava Agencije.

"Od 2011. godine podneli smo ukupno 37 krivičnih prijava u vezi sa neprijavljivanjem imovine funkcionera, a do sada imamo samo tri pravnosnažne osuđujuće presude, pri čemu se radi o uslovnim osuđujućim presudama", navela je ona i dodala da zabrinjava i broj od osam odbačenih prijava.

Babić je rekla da oseća kako Agencija za borbu protiv korupcije nema opštedruštvenu podršku za svoj rad, te da funkcioneri u javnosti često nipodaštavaju odluke agencije ili upućuju besmislene insinuacije na njen račun, kako je rad Agencije politički obojen.

"Imamo slučaj bivšeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, čija reakcija na prijavu Agencije sublimira reakcije većine funkcionera optuženih za kršenje zakona, a to je da je on prilikom svrgavanja sa vlasti jednostavno zaboravio da prijavi imovinu, jer je imao važnije poslove u tom trenutku", objašnjava ona.

U isti koša Babić stavlja i reakciju ministra odbrane Bratislava Gašića na izveštaj Agencije da je bio u sukobu interesa kada je, kao gradonačelnik Kruševca, zaključio ugovore s firmama u vlasništvu njegove supruge i sina.

"On je rekao da neće dozvoliti da bilo ko dovodi njegovo ime u vezu sa nezakonitim radnjama i da baca ljagu na njega, a meni nije jasno šta on to neće dozvoliti. Moram da podsetim da smo mi nezavisan organ i ne treba nam dozvola za rad", ističe ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.